Opnieuw geen fysiek samenzijn op 4 en 5 mei

Foto: Pixabay

De Bullekerk, het Zaantheater en het 4 en 5 mei Comité Zaanstad hebben samen een programma uitgwerkt voor een online herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de viering van de bevrijding. Morgen staat de Dodenherdenking centraal. Alle programma’s zijn gratis te volgen.

Pianist Ruud Luttikhuizen en het CineMusic Orkest herdenken op dinsdag 4 mei vanaf 19:00 uur de Tweede Wereldoorlog door bekende filmtunes te spelen, voorzien van beelden uit de Tweede Wereldoorlog. De filmtunes worden afgewisseld met een documentaire over de laatste twee verzetstrijders van Natzweiler: Skippy de Vaal en Ernst Sillem, die vorig jaar zijn overleden. Job Luttikhuizen heeft beiden speciaal voor dit project geïnterviewd.

Taptoe

Het CineMusic Orkest staat onder leiding van Henk Ummels en bestaat uit elf professionele musici. Dit concert is gratis te volgen via een livestream en tot stand gekomen dankzij een bijdrage van de gemeente en het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. De link naar de livestream is te vinden op www.bullekerk.nl en op Facebook. Om 19:58 uur klinkt de taptoe vanaf de toren van de Bullekerk, gespeeld door trompettiste Constance Pieters.

Zaantheater

Vanaf 21:00 uur brengen vijf zangers met Zaanse roots nummers over oorlog, vrede, vrijheid, verlangen en herdenken. Begeleid door Wim Veenhof (piano) en Gert Wantenaar (accordeon en bandoneon) zingen Joost Spijkers, Daphne Groot, Sam Eggenhuizen, Bruun Kuijt en Jeannine La Rose de mooiste nummers van Charles Aznavour, Vera Lynn, Willem Wilmink, Nina Simone en anderen. De regie is in handen van Bruun Kuijt. Dit concert is gratis te volgen via een livestream en is mogelijk gemaakt door het 4 en 5 mei Comité Zaanstad en het Fonds Podiumkunsten. Liefhebbers kunnen zich kosteloos aanmelden via de website van het Zaantheater.

Fel bekritiseerde poster

In politiek Den Haag is met verontwaardiging gereageerd op een poster over Bevrijdingsdag die Forum voor Democratie verspreidt op sociale media. Op die poster staat: ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid’ en de jaartallen 1945 – 2020. Bij het laatste jaartal staat een overlijdenskruisje. Verder staan er als ondertekenaars op de poster onder meer organisaties als Viruswaarheid en Nederland in Verzet.

 

 

Die laatste actiegroep staat vandaag wederom tegenover de Staat in de rechtbank in Den Haag. Viruswaarheid eist in kort geding afschaffing van alle resterende coronamaatregelen. Aanvankelijk zou de zaak alleen gaan over de afschaffing van de avondklok, hoewel deze vorige week na drie maanden al is verdwenen. Inzet zou zijn dat de maatregel niet nogmaals ingezet zal worden.

Viruswaarheid grijpt het geding nu aan om de vordering uit te breiden en de voorzieningenrechter te vragen alle overige coronamaatregelen te beëindigen. De zitting begint vandaag om 11:00 uur en is te volgen via een livestream.

 

Reacties