Inwoners pikken verspreiding bokashi niet meer

Foto: Facebook Groen Zaans / David Sluis

Zaanstad lijkt hard op weg naar een bokashi-gate nu steeds meer inwoners zich actief verzetten tegen de verdere verspreiding van de vervuilde en stinkende bodemverbeteraar. Bioloog David Sluis vindt het tijd worden voor juridische stappen: ‘De maat is vol.’

‘Zowat in heel Kogerveld is de ernstig vervuilde bokashi ondergeploegd. Wat is dit voor een gemeente? Nestvervuiling en de rekening neerleggen voor de toekomst,’ schrijft hij op de Facebook-pagina van Groen Zaans. Hij wil de uitkomst van een raadsbijenkomst ovr het onderwerp nog even afwachten, maar die is pas op 27 mei. Een inwoner van Krommenie heeft bij de gemeente een milieumelding gedaan vanwege de bokashi die is uitgereden langs de Rosariumlaan, aan de kant van Leoniden.

Politieke actie

De fracties van Lokaal Zaans en de SP schreven eind vorige week een brandbrief aan het college nadat ze eerder al vragen hadden gesteld (SP) en een motie ingediend (LZ). Die motie wordt dus pas tegen het einde van deze maand behandeld en de partijen willen voorkomen dat in de tussentijd nog meer delen van Zaanstad te maken krijgen met bokashi. Zij vragen om de onmiddellijke stopzetting van de proef met de Japanse methode om parken en groenstroken te bemesten.

 

 

 

In het gefermenteerde groenafval dat is verspreid zijn stukjes plastic, glas, mondkapjes, blik en ander afval aangtroffen, dat momenteel volgens de gemeente achteraf weer handmatig wordt verwijderd. Dat lijkt echter maar zeer ten dele te lukken en Lokaal Zaans en de SP zien er bovendien een nutteloze werkverschaffing voor de groenmedewerkers in.

Verkeerde uitvoering

De Branchevereniging van organische reststoffen (BVOR) heeft via NH Nieuws laten weten dat Zaanstad de methode niet goed uitvoert en dat het niet verstandig is om er op deze manier mee door te gaan. Om de schone en vieze stromen groenafval goed te verwerken zijn machines nodig, ‘anders zijn we bezig rotzooi rond te draaien’.  Dat kunnen we circulair noemen, maar is niet de bedoeling,’ aldus de woordvoerder van de BVOR.

De beide fracties zien graag dat het college de Bokashi methode evalueert en onderzoekt of die kan worden toegepast zonder gefragmenteerd afval de natuur in te brengen.

Reacties