Lokaal Zaans heeft genoeg van geklooi met bokashi

Foto: Twitter / Roland van Braam

Lokaal Zaans vindt dat de partij genoeg geduld heeft geoefend met de Japanse fermenteerwijze bokashi en wil dat gemeente de proef daarmee nu meteen stopt. Overal door de gemeente komen inwoners in opstand tegen de stank van de verspreide compost en de rommel die daarin wordt aangetroffen.

‘Nadat er meerdere malen door het college beterschap is beloofd’ wat betreft het bemesten van gazons, perken en recreatiegebieden moet helaas geconstateerd worden dat het weer fout is gegaan, schrijft fractievoorzitter Marianne de Boer in een motie. ‘Lokaal Zaans is van mening dat wij moeten stoppen met de bokashi-methode en gelijktijdig moeten onderzoeken hoe dit beter kan. Plastic opruimen is niet alleen tijdrovend, de kleine stukjes plastic zijn heel slecht te zien en uit de natuur te verwijderen,’ met alle schadelijke gevolgen van dien.

Goede voorbeeld geven

Het is niet te verkopen dat inwoners wordt gevraagd om hun afval goed te scheiden en op de juiste manier aan te leveren, terwijl de gemeente afval verspreidt in de natuur. Naast plastic worden er ook resten van bijvoorbeeld mondkapjes aangetroffen. Honden en andere dieren kunnen die troep ingeslikken en daardoor gezondheidsschade oplopen, aldus LZ. Mee ophouden dus, en het goede voorbeeld gaan geven.

Onderhoudsachterstand inlopen

De fractie vraagt al langer aandacht voor de in haar ogen ‘onacceptabele achterstand’ in het onderhoud van de openbare ruimte en wijst er nu op dat de medewerkers van de plantsoenendienst zich beter daarop kunnen richten dan op het verwijderen van plastic dat de gemeente zelf in de natuur heeft verspreid. Ook de SP heeft al actie aangekondigd tegen de uitgereden bodemverbeteraar.

Reacties

Cookieinstellingen