Slechte fundering? Ook nieuwbouw kan optie zijn

Foto: Bouwfilm.nl

Het eerste project waarbij particuliere (rijtjes)woningen met funderingsproblemen worden vervangen door energiezuinige nieuwbouw is van start gegaan in de Dorpsstraat in Assendelft. Daar ging een twee-onder-één-kap woning plat in ht kader van de Zaanse pilot Versterken en Verduurzamen.

Veel eigenaren van oudere huizen hebben hier te maken met funderingsproblemen en bij rijtjeswoningen is een extra complicatie dat zij dan vaak afhankelijk van hun buren wanneer ze het probleem willen verhelpen. De pilot is één van de manieren waarop de gemeente de aanpak van de funderingsproblematiek wil versnellen, aldus wethouder van Wonen Songül Mutluer. ‘Daar is een onorthodoxe manier van denken, rekenen en organiseren voor nodig.’

Duurzame oplossing

Ook wordt onderzocht hoe huishoudens met een kleinere portemonnee geholpen kunnen worden. ‘Door alleen de fundering te herstellen verbetert de staat van een verouderde woning namelijk niet. Voor veel huishoudens is een nieuwbouwwoning een wens, maar één die zonder begeleiding van experts lastig te realiseren is.’ Die hulp biedt de gemeente in dat geval, waarna de bewoners profiteren van een toekomstbestendige en energiezuinige woning met lagere woonlasten.

Wel zelf betalen

Zaanstad kreeg van het Rijk een financiële bijdrage vanuit de landelijke Woondeal om deze pilot te organiseren, in samenwerking met Bouwend Nederland, De Bouwcampus, Procap, de Rabobank, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en bouwbedrijf Van Der Gragt. Bewoners krijgen gratis advies en begeleiding van professionals bij het vinden en rondkrijgen van de financiering, het oplossen van bouwkundige en technische puzzels en het regelen van de nodige vergunningen. De bouwkosten betalen de bewoners zelf.

Contact

Zaankanters die ook te maken hebben met funderingsproblemen bij een verouderde woning kunnen contact opnemen met het Funderingsloket van Zaanstad. Hier kunnen ze terecht met vragen en advies over deze pilot en andere vragen over funderingsherstel en verduurzaming. Kijk op www.funderingen.zaanstad.nl of mail naar funderingsloket@zaanstad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen