‘Open brief’ in gemeentelijke info achter slot en grendel

Foto: Pixabay / Mohamed Hassan

Zaanstad heeft een nieuw fenomeen geïntroduceerd: de geheime open brief. Dat lijkt een contradictio in terminis, maar in het Raadsinformatiesysteem van onze gemeente is niets onmogelijk.

 

Waar de brief over gaat blijft dus voor het grote publiek vooralsnog onduidelijk, maar wij nodigen de auteur van harte uit om de ‘open’ brief met ons te delen, zodat we de kennelijke bedoeling eer aan kunnen doen. Tenzij we getuige zijn van de geboorte van de ‘besloten open brief’ uiteraard, wat Zaanstad dan weer een aardige primeur zou opleveren die zomaar eens landelijke navolging kan vinden gezien de recente ervaringen met bestuursculturen. Wij stellen in dat verband graag ‘sensibiliserende transparantie’ voor als mogelijke benaming om van de onwenselijke clash van begrippen af te komen.

Nieuw Raadsinformatiesysteem

Zaanstad heeft intussen een aanbesteding uitgevoerd voor een nieuw Raadsinformatiesysteem en daaruit is leverancier iBabs als beste naar voren gekomen zowel wat betreft prijs als kwaliteit. Het probleem met het huidige RIS is het handmatig overzetten van informatie van alle overige in gebruik zijnde systemen, hetgeen arbeidsintensief, duur en traag is en bovendien eindig door de aankoop van een systeem dat er niet bijpast.

Voordelen nog niet te quantificeren

Het is de bedoeling om het nieuwe Raadsinformatiesysteem volgende maand in gebruik te nemen, ‘in overleg en met input van de gebruikers’. Op dit moment wordt iBabs al gebruikt voor vergaderingen van het college, terwijl Notubiz wordt gebruikt voor die van de raad. De efficiencyvoordelen die iBabs gaat opleveren in de ambtelijke bedrijfsvoering zijn (nog) niet kwantificeerbaar, aldus het college, maar komen er zeker aan. ‘De mogelijkheden voor burgerparticipatie zijn gevraagd vanwege de verwachting dat dit in de toekomst een nadrukkelijkere rol gaat spelen. Deze module is nu nog niet aangeschaft.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen