Vooral goed verdienende jonge Amsterdamse gezinnen naar randgemeenten

Foto: Pixabay

Veertig procent van de Amsterdamse ouders verlaat de hoofdstad voordat hun oudste kind vier jaar en dus leerplichtig is, op zoek naar meer (buiten)ruimte in een goedkopere omgeving. Maar ze blijven in de buurt: Haarlem, Zaanstad, Amstelveen en Almere zijn in trek.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat een toenemend aantal jonge gezinnen de vier grote steden ontvlucht, met Amsterdam voorop. Uit Utrecht verhuisde 34 procent , uit Rotterdam 28 en uit Den Haag 27 procent. Buiten de vier grote steden verhuisde veertien procent binnen vier jaar naar een andere gemeente.

Hoge inkomens vertrekken het vaakst

Jonge gezinnen met een huishoudinkomen behorend tot de hoogste 20 procent verhuisden vaker dan gemiddeld. Dat geldt landelijk, maar wederom sterker in de grote steden. Zo verruilde iets meer dan de helft van de jonge Amsterdamse gezinnen met een hoog inkomen de grote stad voor een andere woonplaats. Van de gezinnen die niet tot de hoogste 20 procent behoren, vertrok minder dan een derde.

Gezinnen met een migratieachtergrond verlaten de stad minder vaak nadat zij een eerste kind gekregen hebben. Van de gezinnen zonder migratieachtergrond die in 2012 in Amsterdam een eerste kind kregen, was eind vorig jaar bijna de helft vertrokken. Bij jonge gezinnen van Surinaamse of Antilliaanse herkomst was dit minder dan 30 procent. Gezinnen van Marokkaanse of Turkse herkomst verlieten met dertien en vijftien procent de stad aanzienlijk minder vaak. Deze verschillen tussen herkomstgroepen gelden ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Migranten honkvaster

Ook als rekening gehouden wordt met het inkomen, huur- of koopwoning, aantal kinderen en leeftijd blijkt dat gezinnen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse herkomst minder vaak verhuizen naar een kleinere gemeente dan stellen zonder migratieachtergrond.

Het aandeel jonge gezinnen dat de grote steden verlaat neemt al sinds 2013 toe. Tussen 2011 en 2013 zat de woningmarkt vast en bleef een groter deel van de jonge gezinnen in de stad wonen. Tot 2014 hadden jonge ouders te kampen met de crisis op de woningmarkt, maar nu zien ze hun kans schoon en vertrekken naar elders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen