Brandweerkazerne en ‘Verkadevilla’ zetten eerste stapje richting monument

Foto: Still uit YouTube-video

De voormalige brandweerkazerne aan de Wandelweg in Wormerveer en de ‘Verkadevilla’ aan de Provincialeweg in Zaandam zijn vooraangewezen als gemeentelijke monumenten.

De voorbescherming betekent de start van een onderzoek naar monumentale waarden. De panden worden bezocht, in detail beschreven en voorgelegd voor advies aan de commissie welstand en monumenten. Zowel de kazerne als de villa zijn gemeentelijk eigendom en liggen op een terrein dat ontwikkeld wordt voor woningbouw.

‘Beeldbepalend’

Volgens verantwoordelijk wethouder Addy Verschuren kunnen beide panden bepalend zijn voor de gebiedsontwikkeling. ‘De Zaandijkerkerk bleek ook een aanjager te zijn voor gebiedsontwikkeling. We hopen op mooie toekomstige functies. Zaanstad zal zich hier voor inzetten.’

De brandweerkazerne is gebouwd in 1931 met bijzondere baksteenelementen. Het pand is nog redelijk gaaf en herkenbaar aan zijn beeldbepalende slangentoren. Villa Westerweide (foto hierboven) is de voormalige woning van Verkade-directeur Jacobus Verkade, gebouwd in 1938. De villa kenmerkt zich door de directe relatie met de achterliggende fabriek.

Na afronding van het onderzoek neemt het college een definitief besluit over de opwaardering van de twee gebouwen tot gemeentelijk monument.

Reacties