Opnieuw geld voor culturele sector, groot en klein

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Er komt opnieuw gemeentelijke steun voor het Zaans Museum, het Zaantheater en filmtheater De Fabriek en nu ook voor De Groote Weiver in Wormerveer en de Stichting Monet in Zaandam. Met een financiële injectie wil de gemeente voorkomen dat deze culturele instellingen kopje onder gaan.

Daarnaast trekt het college opnieuw geld uit voor de kleinere instellingen en de amateurverenigingen. Om de sector te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe concepten introduceert de gemeente bovndien een vernieuwingssubsidie. Voor dit steunpakket is in totaal 931.000 euro beschikbaar gesteld uit de coronareserve. Het geld is afkomstig van het Rijk. In totaal heeft Zaanstad ruim 1,1 miljoen euro ontvangen om de lokale cultuur te behouden en om de cultuursector te helpen met het opnieuw opstarten na de crisis.

Meteen van start

Ruim een jaar na het uitbreken van de coronacrisis zijn de financiële reserves in de cultuursector uitgeput, aldus het college in een persbericht. ‘Voor veel makers is het werk geheel stilgevallen. Juist nu is het nodig om te investeren in nieuwe activiteiten en projecten zodat de sector meteen van start kan zodra de regering groen licht geeft. Daarom komt de gemeente met een stimuleringsregeling van maximaal 20.000 euro per aanvraag voor vernieuwende cultuurprojecten en activiteiten.’

Nieuwe tijd

‘Corona heeft de samenleving ingrijpend veranderd. Waarschijnlijk zullen we nog lang met de gevolgen worden geconfronteerd. Dat betekent dat culturele ondernemers op een andere manier moeten gaan werken. Veel mensen opeengepakt in een zaal of bij een evenement is niet meer vanzelfsprekend. Om ook op de langere termijn te overleven zijn er nieuwe concepten en verdienmodellen nodig,’ schrijft wethouder Annette Baerveldt. ‘Het is in het in het belang van de stad dat het culturele leven – zodra dat kan – weer snel op gang komt.’

Kleinere organisaties

Cultuur verbindt, raakt en versterkt de samenleving, maar er zijn ook veel banen mee gemoeid. ‘Het betekent brood op de plank voor makers, toeleveringsbedrijven, de creatieve sector, de horeca en het toerisme.’  Maar de gemeente biedt dit jaar ook weer hulp aan de kleinere instellingen en de amateurgezelschappen die aantoonbare coronaschade hebben. De subsidie is maximaal 4000 euro per aanvrager. Vorig jaar kregen 26 instellingen en amateurverenigingen geld uit deze regeling.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen