Ruim 60.000 euro over van steun voor kleinere culturele organisaties

Foto: Pixnio / Marko Milivojevic

Van de maximaal 150.000 euro die beschikbaar was voor steun aan kleinere culturele organisaties die dit jaar schade hebben geleden door de coronamaatregelen is 85.313 euro aan subsidies toegekend. Er kwamen 32 aanvragen voor maximaal 4000 euro per organisatie binnen, waarvan er zes zijn afgewezen omdat het daarbij om commerciële eenmanszaken ging.

De 64.687 euro die niet is uitgegeven vloeit terug naar de Algemene Reserve. De aanvragen betroffen een mix van aanbieders van culturele ruimten, beoefenaars van podiumkunsten en met name organisaties die actief zijn op het vlak van muziekbeoefening, aldus het college in een brief aan de gementeraad. Aanvragen van stichtingen en (amateur)verenigingen zijn meteen toegekend. Twee aanvragen zijn later via toepassing van de hardheidsclausule alsnog gehonoreerd. Het ging daarbij ook om eenmansbedrijven, maar met activiteiten met een ideële meerwaarde in het Zaanse culturele leven en met een openbare toegang voor geïnteresseerd publiek. Daarmee voldeden ze niet aan de voorwaarde dat een ontvanger een rechtspersoon moest zijn, maar wél aan het doel van de tijdelijke regeling: de continuering van het culturele leven in Zaanstad.

Zomer van Monet

De regeling was niet bedoeld voor inkomensondersteuning, ‘hoe noodzakelijk die in sommige gevallen ook is’. Het geld werd gevonden in het budget dat overbleef na het annuleren van de Zomer van Monet, waardoor 619.808 euro in kas bleef. De verwachting is dat er ook in 2021 nog een behoorlijke schade door Covid-19 zal zijn, schrijft het college. Maar of er dan een vergelijkbare financiële ondersteuning in het vat zit is nog niet duidelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen