Anderhalve ton te verdelen door kleinere cultuurorganisaties

Foto: Libreshot.com / CC0

Het college heeft anderhalve ton te verdelen onder kleinere culturele instellingen en amateurverenigingen die schade ondervinden van de coronamaatregelen. Per aanvrager van steun is maximaal 4000 euro beschikbaar en op is op.

De eenmalige subsidieregeling is bedoeld om ook na de coronatijd nog een levendig cultureel klimaat te hebben in de gemeente. ‘Deze instellingen en verenigingen zijn een belangrijke verbindende factor in de Zaanse gemeenschap. Vrijwilligers, amateurbeoefenaars, professionals en inwoners met verschillende achtergronden ontmoeten elkaar in dit lokale netwerk. Ook is het een kweekvijver voor jong talent. Het college wil voorkomen dat dit waardevolle netwerk verdwijnt door de coronacrisis,’ zegt Cultuurwethouder Annette Baerveldt. Het geld is beschikbaar omdat wegens diezelfde crisis de Zomer van Monet volgend jaar niet door kan gaan.

Afleiding en troost

Kunst en cultuur zorgen juist in deze moeilijke tijd voor welkome afleiding en troost, zegt Baerveldt. Samen met het Rijk en de provincie is eerder al geld vrijgemaakt voor het Zaantheater, het Zaans Museum, Filmtheater De Fabriek, De Zaansche Molen en FluXus. En motie van de POV om FluXus te schrappen wegens een voldoende groot eigen vermogen werd gisteren door de raad verworpen. Zo kan Zaanstad voor haar inwoners en bezoekers een aantrekkelijke gemeente blijven met goede voorzieningen en een levendig cultureel klimaat, ook na de crisis. Daarnaast genereert de cultuursector veel werkgelegenheid.

Vanaf 1 november kunnen de kleine aanvragers zich melden. Alleen als er aantoonbare schade is dit jaar die is ontstaan door de coronamaatregelen wordt een aanvraag gehonoreerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen