Sociale koophuizen in de verkoop voor meer geld

Foto: Pixabay / Public Domain Pictures

Het kabinet verhoogt de maximaal toegestane verkoopprijs van sociale koopwoningen van twee ton naar de NHG-grens van 325.000 euro om gemeenten in staat te stellen om meer betaalbare koopwoningen te bouwen voor starters en middeninkomens. Het demissionaire kabinet wil daarnaast zorgen dat gemeenten dit jaar al meer sociale koopwoningen kunnen bouwen.

Daarom wordt bij wijze van experiment op basis van de Crisis- en Heerstelwet toegestaan dat desgewenst sociale koopwoningen voor de fors hogere prijs verkocht mogen worden. Vanaf 23 april kunnen gemeenten die zich hebben aangemeld voor de proef gebruikmaken van de hogere maximale verkoopprijs. Via de Woondeals hebben al 95 gemeenten deze extra ruimte verkregen. Andere kunnen zich nog steeds – ook individueel – aanmelden.

Regio’s waar Woondeals zijn gesloten, waaronder de onze.

 

 

 

 

 

‘In veel gemeenten is het voor ontwikkelaars moeilijk om een kwalitatief goede koopwoning op te leveren voor een bedrag onder de huidige wettelijke limiet van 200.000 euro Door een experiment op basis van de Crisis- en Herstelwet, loopt het kabinet vooruit op de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet in 2022. Daarmee wordt de maximumprijs in het hele land opgetrokken tot de geldende kostengrens voor de Nationale Hypotheekgarantie,’ schrijft de Rijksoverheid in de bekendmaking.

Jaarlijkse herijking

Deze grens wordt jaarlijks vastgesteld. Gemeenten zijn niet verplicht om de verhoogde verkoopprijs te hanteren: de NHG-grens geldt als nationale maximumprijs, en gemeenten zijn vrij om in hun lokale beleid een lagere prijs te kiezen en dit op te nemen in het bestemmingsplan. ‘De extra beleidsruimte in de prijsbepaling biedt meer mogelijkheden tot maatwerk: in krappe woningmarktregio’s kunnen gemeenten kiezen voor de hogere maximumprijs om te zorgen dat het voor ontwikkelaars mogelijk is om sociale koopwoningen te bouwen. In minder krappe regio’s met lagere grondprijzen kunnen gemeenten kiezen voor een lagere maximumprijs die beter past bij de lokale omstandigheden.’

Sturing bij koop

Bij de evaluatie van de Huisvestingswet is naar voren gekomen dat gemeenten graag willen sturen op de toewijzing van sociale koopwoningen. Die mogelijkheid bestaat op dit moment niet. Om die reden onderzoekt het ministerie van Binnenlandse Zaken of deze mogelijkheid kan worden gecreëerd binnen de nieuwe Huisvestingswet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen