Anderhalve eeuw Zaanse Monets gaat niet ongemerkt voorbij

'Het huis aan de Zaan' – links van Claude Monet 1871 en rechts van Mike Bink 2018.
'Het huis aan de Zaan' – links van Claude Monet 1871 en rechts van Mike Bink 2018.
Foto: Collectie Städl Museum en Mike Bink

Ook corona is niet bij machte te voorkomen dat op 2 juni gevierd wordt dat het die dag precies 150 jaar geleden is dat de Franse schilder Claude Monet aankwam in Zaandam. Met tal van activiteiten waarbij centraal staat dat wat de impressionist toen aantrof wordt een verbinding gelegd met het heden.

Een online reisgids neemt de bezoeker straks mee door de stad en de streek. Een kerngroep bestaande uit het Zaans Museum, de Stichting Monet in Zaandam, FluXus, Marketing Zaanstreek, het Cultureel Centrum Bullekerk en BIZ Zaanstad is verantwoordelijk voor het programma. ‘De website wordt straks een soort Lonely Planet-gids van de 19de eeuw, die reisinspiratie biedt met locaties waardoor Monet werd geïnspireerd,’ legt wethouder Cultuur Annette Baerveldt uit in een persbericht. ‘Met fiets- en vaartochten die je kunt maken om zelf de streek te ervaren, columns van Monet-kenners of werk waarmee Zaankanters uiten hoe zij de streek vandaag de dag zien.’

Haak aan!

Door de ogen van Monet 2021 vormt een overkoepelend thema voor een culturele en sociaal-maatschappelijke programmering: ‘de start van een blijvende, voelbare en zichtbare verbinding en beleving van Monet in Zaanstad’. Het doel is om een programma te bieden dat aansprekend is voor alle inwoners van en bezoekers aan de Zaanstreek. Zaanse winkels, de horeca en culturele en toeristische ondernemers worden van harte uitgenodigd om aan te haken bij een jaar vol Monet.

Eigen invulling

Dat kan bijvoorbeeld een 19de-eeuwse lunch te serveren, een muzikale impressie van de streek anno nu te presenteren of gasten een Monet-beleving naar eigen invulling aan te bieden. Aan ondernemers waarvan de initiatieven worden opgenomen in het programma wordt een communiatie-toolkit beschikbaar gesteld met promotiemateriaal.

Claude Monet kwam in 1871 naar Zaandam. De innovatiekracht, de charme van de Zaanstreek en zijn inwoners vormden een inspiratiebron voor hem en zijn werk maakte hier een markante ontwikkeling door. In relatief korte tijd leverde dat een hoge productie op van 25 schilderijen en negen schetsen.

Op www.doordeogenvanmonet.nl lezen ondernemers en andere belangstellenden die mee willen doen aan  Door de ogen van Monet 2021 meer over de voorwaarden. Daar is ook een contactformulier te vinden.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen