Heup- en knieoperaties patiënten ZMC in Amstelveen

Foto: Google

Het Zaans Medisch Centrum gaat samenwerken met Annatommie MC in Amstelveen om patiënten die al langere tijd op de wachtlijst staan voor een knie- of heupprothese sneller te kunnen helpen. In Amstelveen worden de patiënten door hun eigen orthopedisch chirurg uit het ziekenhuis geopereerd.

Vanwege het coronavirus is het aantal orthopediepatiënten dat wacht op een nieuwe knie of heup in heel Nederland toegenomen. ‘Voor onze patiënten is dat enorm vervelend. Zij hebben veel pijn, kunnen vaak niet meer goed lopen en kunnen daardoor in een sociaal isolement belanden,’ legt orthopedisch chirurg Robbert-Jan Noorda op de website van het ZMC uit. ‘We hebben alles in het werk gesteld om de wachttijd te verkorten en zijn blij dat Annatommie MC met ons gaat samenwerken. We geven patiënten zo weer perspectief.’

Ervaringen positief

‘Zoals in heel Nederland is er ook in ons ziekenhuis een wachtlijst ontstaan voor knie-en heupoperaties door de coronapandemie. Dat uitstellen is niet zonder consequenties. Het RIVM berekende al eens dat tijdens de eerste coronagolf door het grotendeels stilleggen van de reguliere zorg zeker 50.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan. Daarom is een samenwerking met een kliniek als Annatommie MC een belangrijke stap in het verkorten van de wachttijd voor patiënten. De eerste patiënten zijn in december door ons team geopereerd in de kliniek en dat wordt door onze patiënten als zeer positief ervaren,’ zegt zijn collega Guy Pecasse.

Ruimte in ZMC voor zwaardere operaties

Annatommie is een keten van zelfstandige klinieken gespecialiseerd in het behandelen van bewegingsklachten. Algemeen Directeur Irene Groenink benadrukt dat kwalitatief goede zorg beschikbaar houden voor iedereen belangrijk is. ‘Dat doen we door onze klinieken ook tijdens de coronapandemie open te houden en patiënten in een veilige omgeving te opereren en te behandelen. De samenwerking tussen een kliniek en ziekenhuis is wat mij betreft een mooie stap in de Covid-crisis. We bieden onze kennis, expertise, mensen en faciliteiten daarom ook graag aan voor relatief gezonde patiënten van de ziekenhuizen die wij in onze kliniek veilig kunnen opereren. Zo ontstaat er ruimte voor de zwaardere categorie patiënten die in het ziekenhuis geopereerd moeten worden.’

Nacontroles in Zaandam

De orthopedisch chirurgen van het ZMC opereren circa één dag per week in Amstelveen. ‘De chirurgen kennen de patiënten het beste en zijn een vertrouwd gezicht. Na de operatie overnachten patiënten bij Annatommie MC, de voor- en nacontroles vinden plaats in het ZMC. De zorg wordt vergoed door de verzekering,’ aldus het bericht op de website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen