Flentrop blaast beroemd Edams orgel nieuw leven in

Foto: Grote Kerk Edam

Flentrop Orgelbouw is begonnen met groot onderhoud aan het beroemde Smit-Verhofstadtorgel in de Grote Kerk in Edam.

Er werd begonnen met het leegruimen en schoonmaken van het rugwerk. Begin deze maand wordt een steiger opgebouwd en worden de grote pijpen uit het front van het rugwerk en hoofdwerk verwijderd. Het werk duurt tot eind dit jaar, met een uitloop naar begin volgend jaar. Naar verwachting is orgel, zonder tegenslagen, met de kerst weer bespeelbaar.

In januari volgend jaar is het 355 jaar geleden dat het instrument in Edam in gebruik werd genomen en daarmee is het een van de oudste in het land. Het is ook het laatste orgel dat Barent Smit in Nederland gemaakt heeft. Daarna ging hij naar Engeland, waar hij (als Bernard Smith) veel orgels van hoge kwaliteit bouwde en de grondlegger werd van de Engelse orgelschool. Smit(h) overleed in 1708 in Londen.

Matthijs Verhofstadt – in 1718 bouwer van het orgel dat nu aanwezig is in de Doopsgezinde Vermaning in Westzaan – bracht in 1716 wijzigingen aan in het Edamse exemplaar, waardoor zijn naam er nu ook onlosmakelijk mee verbonden is.

Flentrop in Brits conservatorium

Flentrop wacht begin volgend jaar ook succes in Engeland: dan wordt in de Royal College of Music in Londen een in Koog aan de Zaan gebouwd orgel in gebruik genomen en voor het eerst bespeeld door de vermaarde Britse organist Thomas Trotter. Het is eind augustus in losse onderdelen verscheept en daarna ter plaatste opgebouwd. Sindsdien zijn de specialisten van Flentrop bezig om de klank erin te leggen.

80.000 euro

Fondsen maar ook veel particulieren hebben via de actie ‘Adopteer een orgelpijp’ bijna 60.000 euro bijeen gebracht voor de restauratie van het orgel in de Grote Kerk in Edam. De resterende 20.000 euro is een lening van de kerkgemeente. De kerk is in beheer bij de Stichting Kerkelijke Monumenten, die alweer bezig is om nieuwe financiële bronnen aan te boren voor andere restauratieprojecten.

Na een grondige opknapbeurt werd afgelopen januari een van de waardevolle interieurstukken uit de kerk onthuld, een Tien Gebodenbord uit het einde van de 17e eeuw. Restaurateur Maurice Steemers nam ook een rouwbord met een steigerende eenhoorn uit 1613 onder handen. Het Tien Gebodenbord moet kort na de reformatie van 1572 besteld zijn. Tijdens de restauratie werd duidelijk dat er onder de huidige schildering een nog oudere tekst zit.

Het gerestaureerde rouwbord dateert uit 1613. Het hangt in het koor, vlakbij het bijbehorende graf met daarop ook een eenhoorn en de tekst ‘1612 Den 7 October is al hier begraven Cornelis Jansz van Der Myl Hollandsch Edelman’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen