Zaanstad genomineerd voor ‘beste erfgoedgemeente’ van Nederland

De eerste winkel van Albert Heijn.
De eerste winkel van Albert Heijn.
Foto: Wikimedia

Zaanstad, Deventer, Leiden en Tilburg zijn genomineerd voor BNG Bank Erfgoedprijs. Die wordt op 29 maart voor de achtste maal uitgereikt aan de ‘beste erfgoedgemeente’ van Nederland.

De juryprijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro en stimuleert gemeenten om materieel en immaterieel erfgoed ‘breed op te nemen in beleid en praktijk’. Daarnaast kan het publiek binnenkort voor de publieksprijs stemmen.

2018 is ook het Europese Jaar voor het Cultureel Erfgoed, waarin alle Europese landen hun erfgoedactiviteiten in de schijnwerpers zetten en waarbij internationale verbanden worden gelegd.

Aangedragen door specialisten

Voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 is voor het eerst met een longlist gewerkt, aangedragen door een keur aan erfgoedorganisaties en -specialisten. Eerdere edities hadden een open aanmeldingsprocedure, waarbij gemeenten zichzelf konden inschrijven. De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 wordt gekozen uit vier de genomineerde gemeenten die volgens de jury alle hun erfgoed op positieve en innovatieve wijze weten in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeente.

Onaangekondigde bezoeken

In de laatste maanden van dit jaar brengen de juryleden onaangekondigde bezoeken aan de kanshebbers. Tdaarbij wordt onder meer onderzocht in hoeverre het erfgoed leeft in de stad en onder de inwoners. In januari worden gemeenten uitgenodigd hun erfgoedbeleid en -praktijk toe te lichten aan de jury door middel van een korte pitch.

De jury gebruikt in haar beoordeling als leidraad een aantal criteria, zoals de visie van de gemeente, de link met andere beleidsterreinen, de rol van inwoners, participatie van jeugd (onderwijs, erfgoededucatie) en ouderen, communicatie over het erfgoed(beleid), erfgoed als innovatieve factor en het gemeentelijke erfgoedbudget.

De jury van deze BNG Bank Erfgoedprijs bestaat uit Ina Adema (burgemeester van Lelystad en bestuurslid van het BNG Cultuurfonds), Janneke Bierman (architect en directeur van BiermanHenket architecten), Karel Loeff (directeur van Erfgoedvereniging Heemschut), Cees van ‘t Veen (algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Arnoud Odding (directeur van het Rijksmuseum Twente) en Patrick Timmermans (directeur van Erfgoed Brabant).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen