Sof Jacob Vis-terrein geeft reikwijdte provinciale regels aan

Foto: Google Street View

Zaanstad gaat er alles aan doen om te voorkomen dat planologische begrenzingen van de provincie kleinschalige woningbouwprojecten in de wielen rijden, zoals nu het geval lijkt voor de bouw van elf woningen op het Jacob Vis-terrein bij de Zaanse Schans. De nieuwe Provinciale Omgevingsverordening biedt gemeenten te weinig afwegingsruimte, vindt het college.

Democratisch Zaanstad stelde vragen over de perikelen rond het Jacob Vis-terrein en uit de antwoorden van het college blijkt dat er eind 2020 al een bestuurlijk overleg is geweest tussen wethouder Ruimtelijke Ordening Wessel Breunesse en Gedeputeerde Cees Loggen over bebouwing in de landelijke linten en het Zaanse beleid voor ‘linten, dijken en paden’. Er is toen niet over de plannen voor Jacob Vis gesproken, omdat daarvoor op dat moment nog geen vergunning was aangevraagd. Toen dat wel gebeurde waren de nieuwe provinciale regels in werking betreden en viste de ontwikkelaar achter het net.

Notitie voor lintbebouwing

‘De provincie heeft bij de vaststelling van de Omgevingsverordening toegezegd om een notitie lintbebouwing op te stellen. Deze notitie moet een antwoord gaan geven op de vraag hoe om te gaan met ‘rotte plekken’ in het lint en hoe daar toch ruimte voor kwaliteitsverbetering te bieden valt. Als gemeente brengen we hiervoor actief onze visie in, en we dragen hiervoor ook locaties aan,’ aldus de antwoorden. Breunesse gaat de situatie die op de locatie Jacob Vis is ontstaan nog bespreken met Loggen, waarbij ook op de lange voorbereiding, het draagvlak onder de vele erfgoedpartijen en het feit dat er direct aangrenzend al de nodige bebouwing is op de Tijsterman-locatie aan de orde komen.

Parel aan de Zaan

‘De ontwikkeling Jacob Vis is een nieuwe parel aan de Zaan,’ vindt het college. ‘Het plan komt tegemoet aan de eis dat woningbouw moet passen in het beeld van de Zaanse Schans. Het Jacob Vis-terrein dat nu braak ligt en een industriële bestemming heeft, verdient een transformatie naar elf woningen en een herberg die past in het beeld van de Zaanse Schans.’ Breunesse heeft ook gesproken met zijn collega’s in de regio Zaanstreek – Waterland om een gezamenlijk front te vormen.

Er is afgesproken Provinciale Staten uit te nodigen voor een werkbezoek om te laten zien welk negatief effect de Omgevingsverordening heeft. ‘Het is nu namelijk niet meer mogelijk om de ruimtelijke kwaliteit van het landschap te verbeteren door middel van kleinschalige ontwikkeling. De inzet is om samen met de provincie te bespreken om de begrenzing van het Bijzonder Provinciaal Landschap en/of landelijk gebied zo aan te passen dat dit beter aansluit bij de werkelijke situatie.’

Langdurige voorbereiding

Het afketsen van de Jacob-Visplannen heeft voor de gemeente geen financiële of juridische consequenties. Dat de totstandkoming van de plannen zo lang duurde kwam onder meer omdat de gemeente en de eigenaar van het terrein hadden afgesproken om ‘een zorgvuldig voortraject te doorlopen,’ met aandacht en tijd voor onder andere de veranderde stikstofregels, geluid en zichtlijnen. Omdat het project tegenover clubhuis Jungle Pimpernel van Scouting Elfregi ligt en werkzaamheden daar ‘een paar keer per jaar een te hoge geluidswaarde’geven, moest ook dat aspect worden meegewogen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen