Woningbouw Jacob Vis-terrein stuit op provinciale horde

Zo had het moeten worden.
Zo had het moeten worden.
Foto: Gemeente Zaanstad

De eigenaar van het Jacob Visterrein bij de Zaanse Schans heeft te lang gewacht met het indienen van de aanvraag voor een vergunning voor de bouw van elf woningen en een herberg op het terrein en ziet zijn plannen nu gedwarsboomd worden door nieuwe provinciale regels. De gemeente staat aan zijn kant, maar kan momenteel niet anders dan de toestemming weigeren.

Door de afgelopen november vastgestelde provinciale Omgevingsverordening zijn de mogelijkheden voor kleinschalige woningbouwprojecten in de hele Metropoolregio Amsterdam  – en dus in de hele regio Zaanstreek – Waterland – uitgesloten in die gebieden die door de provincie zijn aangewezen als landelijk gebied en/of bijzonder provinciaal landschap. Dat is ook het geval voor de locatie Jacob Vis. Het idee achter de verordening is dat het landschap en de openheid daarvan worden beschermd. Kleine projecten kunnen in de visie van Provinciale Staten beter binnenstedelijk worden regealiseerd. De eigenaar van het Jacob Vis-terrein diende zijn aanvraag in na de inwerkingtreding van de nieuwe verordening en vist daarom achter het net.

Dit waren de plannen.

Op het nu braakliggende terrein met een industriële bestemming moesten vijf vrijstaande woningen, één twee-onder-een-kapper, vier appartementen en een herberg komen die ‘passen in het beeld van de Zaanse Schans’. Er is lang aan gewerkt door de eigenaar,  erfgoedorganisaties, de supervisor ZaanIJ en de gemeente. Al in 2017 ging de gemeenteraad met de kwalitatieve uitgangspunten voor de ontwikkeling van het Jacob Vis-terrein. Nu er opeens een onvoorziene hobbel opduikt wil Zaanstad in gesprek met de provincie om te kijken of er mogelijkheden zijn om onder de nieuwe regels uit te komen.

Geen goede hoop

‘Op korte termijn is niet te verwachten dat er meer ruimte ontstaat binnen de regels,’ waarschuwt wethouder Wessel Breunesse de gemeenteraad echter in een brief over deze ontwikkelingen. ‘De recent vastgestelde provinciale verordening verzet zich momenteel tegen het bouwplan waardoor het in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. De vergunning kan op basis hiervan niet worden verleend. De eigenaar heeft besloten de vergunning in te dienen en te handhaven na kennis te hebben genomen van de vastgestelde Provinciale verordening.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen