‘Raad onvolledig voorgelicht over biomassacentrale’

Still uit de video van de gemeente Zaanstad.
Still uit de video van de gemeente Zaanstad.
Foto: YouTube

Democratisch Zaanstad heeft de laatste onderzoeksresultaten van de uitstoot van de biomassacentrale aan Pascalstraat doorgesproken met voorman Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment en op grond daarvan trekt raadslid Jos Kerkhoven de conclusie dat ‘de raad op zijn minst onvolledig is voorgelicht door het college’.

Vollenbroek heeft inmiddels een handhavingsverzoek ingediend bij de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord dat moet leiden tot het stilleggen van de centrale. Volgens hem is er een zestienvoudige overschrijding van de in de natuurvergunning toegestane maximale ammoniakuitstoot. Buro Blauw dat de metingen uitvoerde toetste de meetresultaten echter niet aan aan de normen van de natuurvergunning maar alleen aan het maatwerkbesluit bij de omgevingsvergunning en Kerkhoven heeft het college om uitleg gevraagd over het waarom daarvan. Hij kan er wel naar raden: de normen in de natuurvergunning zijn veel strenger.

Metingen herhalen

Vollenbroek heeft ook verzocht om de metingen van ammoniak en stikstofoxiden te herhalen ‘onder representatieve procesomstandigheden zoals het Activiteitenbesluit/Activiteitenregeling voorschrijft’. De metingen van Buro Blauw zouden onder ideale procesomstandigheden zijn uitgevoerd: aangekondigd, geselecteerde brandstof en ‘ideale’ procescondities.

‘In de praktijk is er dus geen enkele ‘zekerheid’ dat op jaarbasis binnen de vergunde vrachten van de natuurvergunning wordt gebleven. Er is nu dus ook geen zekerheid dat negatieve effecten kunnen worden uitgesloten zoals de Habitatrichtlijn voorschrijft, en zoals is bevestigd in de uitspraken van het Europese Hof van november 2018 en de daarop volgende PAS-uitspraak van de Hoge Raad van mei 2019,’ aldus Vollenbroek. Die wil dat de installatie in Zaandam wordt voorzien van ‘continu registrerende monitoring van NOx- en ammoniakemissies met automatische uitstootberekening’. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen