Tevredenheid over ‘coronademocratie’ in jaarverslag

Foto: Gemeente Zaanstad

Ondanks corona heeft de plaatselijke politiek in 2020 debatten kunnen voeren en insprekers gehoord over allerlei onderwerpen die in de samenleving spelen, meldt de gemeente tevreden bij de presentatie van het digitale jaarverslag van de raad en de griffie. Een aantal partijen begint echter nu wel genoeg te krijgen van digitale bijeenkomsten.

‘Er was een landelijke noodmaatregel nodig om van huis uit te kunnen vergaderen. Toch hebben vorig jaar tientallen vergaderingen, inspraakmomenten, agenda-initiatieven, moties en amendementen geresulteerd in ruim 100 raadsbesluiten. Het college stuurde bijna 400 berichten om de raad te informeren. Via rondetafelgesprekken en schoolklassenbezoeken lieten raadsleden zich door inwoners voorlichten. Informatie die ambtenaren anders in de raadzaal zouden hebben gepresenteerd, werd nu digitaal aangeboden via een webinar op YouTube. Er is de raadsleden veel aan gelegen de transparantie van het besluitvormingsproces te blijven waarborgen,’ aldus een persbericht waarin geen gewag wordt gemaakt van de soms haperende techniek, waardoor kijkers regelmatig het één en ander ontgaan is.

Grote veranderingen

Corona betekende vorig jaar ook een beleidsarme Voorjaarsnota met plannen voor de rest van het jaar, omdat de financiële gevolgen van de crisis op dat moment nog niet voldoende te overzien waren – en die gevolgen zijn nog steeds niet in cijfers te vatten. ‘Een nieuw instrument dat is ingezet is het vragenuur. Hier bleek behoefte aan om beter persoonlijk contact tussen raadsleden en collegeleden te faciliteren tijdens de crisis,’ aldus het persbericht. Van 1 april tot en met 31 december werden er ruim 400 vragen gesteld en besloten is dan ook dat het vragenuur een blijvertje is.

Vragen aan de burger

 

 

 

Na de recente Tweede Kamerverkiezingen zijn er in maart volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad hoort graag wat de inwoners belangrijk vinden voor de gemeente. Elke partij in de Zaanse gemeenteraad blikt in het jaarverslag terug, maar kijkt ook vooruit.

Alle veertien leggen ze kort uit waar ze voor staan en leggen ze inwoners een vraag voor over een onderwerp naar eigen keuze, waarop Zaankanters per e-mail kunnen reageren. U vindt alle interviews en vragen hier. De eerder dit jaar opgeheven fractie Doen. van Elif Hotaman staat er ook nog bij, maar zonder vraag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen