Oproep aan Brussel voor strengere uitstootnorm bestelauto’s

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad heeft zich aangesloten bij een Europabreed front dat zich sterk maakt voor een verhoogde productie van zero emissie bestelbusjes. Die ligt voor het grijpen nu de Europese Commissie werkt aan een nieuwe CO2-normering voor bestelauto’s (de zogenoemde light duty vehicles).

Samen met andere steden in de Unie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur schaart Zaanstad zich achter een pleidooi voor strengere normen voor deze categorie voertuigen. Een belangrijke voorwaarde voor zero emissie stadslogistiek zijn betaalbare zero emissie voertuigen. ‘Wij juichen deze oproep toe. We bundelen op deze manier onze krachten en moeten toewerken naar een klimaatneutrale wereld,’ aldus wethouder Mobiliteit Gerard Slegers in een persbericht. De ondertekening van de oproep aan de Europese Commissie is één van de stappen die de gemeente daarvoor kan zetten.

 

 

Zaanstad wil ‘gezonde, schone en leefbare stads- en dorpscentra’ en is ambitieus als het gaat om verduurzamen en schone en slimme stadslogistiek. Samen met bewoners wordt gekeken naar de mogelijkheden voor schone en slimme bevoorrading van de centrumgebieden van Zaandam, Wormerveer en Krommenie.

Tijd tot 2025

In het klimaatakkoord is in samenspraak met het bedrijfsleven afgesproken dat vanaf 2025 zo’n 30 tot 40 grotere steden zero emissie zones invoeren voor stadslogistiek. Dan zijn naar verwachting alle bestelbusjes en vrachtwagens uitstootvrij in deze zones.

Reacties