Gemeenteraad Oostzaan is voor verlaging van de maximumsnelheid op de A8

Foto: Facebook / Werkgroep A8-Coenbrug

De gemeenteraad van Oostzaan heeft zich uitgesproken voor een verlaging van de maximumsnelheid op de A8 tot 80 kilometer per uur.

Dat meldt Dagblad Zaanstreek. De raad heeft het college opdracht gegeven om dat standpunt bij de Metropoolregio Amsterdam uit te dragen. Eerder al legde de raad van Zaanstad bij het college de eis neer om in Den Haag aan te dringen op een lagere snelheid op de Coentunnelweg en het aanleggen van geluidsarm asfalt. Probleem is dat noch het Rijk, noch de Metropoolregio bevoegd is zo’n besluit te nemen: Rijkswaterstaat draait wat dat betreft aan de knoppen. En die organisatie ziet er niets in.

Verbinding A8-A9

Intussen gaat ook het debat over een verbinding tussen de A8 en de A9 onverminderd voort. De Adviescommissie Ruimtelijke Ordening van de provincie lijkt plotseling de eerder afgeschreven Nulplus-variant via Krommenie en Assendelft weer op tafel te hebben gelegd. Die oplossing zou mogelijk zijn wanneer langs de route 400 tot 500 woningen worden opgekocht.

Groeiende twijfel

De provincie neemt eind dit jaar een besluit over de voorkeursvariant, maar met name in Zaanstad groeit de twijfel over de wenselijkheid van een verbinding tussen de twee snelwegen vanwege de verwachte aantrekkingskracht op verkeersdeelnemers. Er gaan meer voertuigen rijden en met name in Zaanstad wordt de overlast alleen maar groter, betogen de tegenstanders.

Unesco

Unesco heeft nog steeds geen officieel standpunt laten horen over de snelwegverbinding die een aanslag betekent op werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Een vertegenwoordiger heeft al wel een bezoek aan ons land gebracht om de situatie met eigen ogen te zien. De Spaanse landschapsarchitecte Ana Luengo komt naar verwachting zeer binnenkort met een advies.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen