‘Weer genaaid’, verzucht Werkgroep A8-Coenbrug na onderzoek

Foto: Facebook / Werkgroep A8-Coenbrug

Het ingenieursbureau dat onafhankelijk onderzoek heeft gedaan naar de modellen die het Rijk en Rijkswaterstaat hanteren om de overlast van de A8 te meten heeft op grond van beelden van Google Street View geconcludeerd dat het wel goed zit. ‘Weer genaaid,’ menen David Sluis en Jan Broersma van de Werkgroep A8-Coenbrug.

Een rommeltje

Volgens de werkgroep maakt de overheid er een rommeltje van met de rekenmodellen voor geluidsoverlast en luchtvervuiling, waar zo’n 10.000 Zaankanters last van hebben. De twee voortrekkers schrijven in een brief aan de gemeenteraad ook dat tijdens het eerste conceptrapport ‘het gerenommeerde ingenieursbureau’ niet op de hoogte was van de wettelijk voorgeschreven rekenmethode om de mate van luchtvervuiling te bepalen.

Hoofdvraag onbeantwoord

Na ingrijpen van het RIVM, na een interventie van de werkgroep, werd die methode alsnog toegepast, maar daarmee hield de frustratie voor de werkgroep niet op: ‘De hoofdvraag van dit hele onderzoek was: kloppen de invoergegevens van het Ministerie/RWS in relatie tot de verkeerscijfers (intensiteit en doorstroming), geluid en luchtkwaliteit? Die vraag is onbeantwoord, of bewust niet onderzocht?’

Astronomische verschillen

Op het stuk A8 van Zaanstad richting de Coentunnel zijn al heel lang veel files. Er kwamen daarom een tweede Coentunnel, de Westrandweg en extra spitsstroken op de A8. Dit alles om de doorstroming te bevorderen en files te verminderen. ‘Maar op de gevoelige stukken A8 tussen de woonwijken worden hoegenaamd geen files gemeten door Rijkswaterstaat. Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk?’ vragen Sluis en Broersma zich af. Kan het bestaan dat er op een traject van slechts tien kilometer op dezelfde zulke astronomische verschillen bestaan in de vorming van files?

Voor de werkgroep is het duidelijk: de cijfers worden aan de wensen aangepast. Wil men een Tweede Coen? Files. Wenst men geen maatregelen op de A8 in Zaandam? Geen file gezien. De werkgroep illustreert het laatste in het schrijven aan de raadsgriffie met een grafiek.

Tot knooppunt Zaandam (door de wijken) nauwelijks file, daarna een factor 50 meer. En dat al tien jaar lang. Aldus de Werkgroep A8-Coenbrug.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen