Pensioenleeftijd naar 68 jaar in 2018: wat betekent dat voor ons?

Foto: reindersreniers.nl

Nog maar een paar jaar nadat de pensioenleeftijd is verhoogd naar 67 jaar gaat die volgend jaar naar 68. Wat betekent dat voor ons?

Op 1 januari gaat de officiële pensioenleeftijd weer omhoog. Het gaat dan om een richtlijn die gevolgen heeft voor het pensioen dat wordt opbouwd via pensioenfondsen van werkgevers. Dat is dus iets anders dan de AOW, de uitkering van de overheid.

Pensioenrichtleeftijd geen AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat ook omhoog, maar ligt vanaf 2018 op 66 jaar. Wie volgend jaar 66 wordt, ontvangt sowieso een AOW-uitkering. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd 67 jaar en drie maanden. Dit betekent dat er een verschil ontstaat tussen de pensioenrichtleeftijd en de AOW-leeftijd. De pensioenrichtleeftijd wordt gebruikt voor de berekening van de jaarlijkse maximaal toegestane fiscale pensioenopbouw.

De verhoging van het werkgeverspensioen naar 68 jaar betekent in de praktijk:

  • Een lagere pensioenpremie. De verhoging van de officiële pensioenleeftijd betekent dat u maximaal pensioen opbouwt via de werkgever bij een pensioenleeftijd van 68 jaar. Nu is die leeftijd nog 67 jaar. De verhoging betekent dat de pensioenpremie omlaag gaat, omdat u statistisch gezien minder lang pensioen krijgt – namelijk een jaar minder – terwijl u een jaar langer de tijd hebt om dat pensioen op te bouwen.
  • Een extra pensioenpotje. Het wordt er niet overzichtelijker op. Als u inlogt op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u wat u nu hebt opgebouwd aan pensioen bij de werkgever. Vaak staat er dan wat u krijgt tussen uw 65e en 67e – het eerste potje, opgebouwd vóór 2014; en wat u krijgt vanaf uw 67e – het tweede potje. Daar komt nu een derde potje bij: namelijk wat u krijgt vanaf uw 68e. U mag die potjes bij elkaar gooien en zo op één pensioenleeftijd met pensioen gaan. Maar dan kloppen de bedragen op het pensioenoverzicht uiteraard niet meer.

De verhoging van de pensioenleeftijd betekent dat pensioenfondsen en -verzekeraars er vanaf 2018 in principe vanuit gaan dat u tot uw 68e pensioen opbouwt. Dat wil niet zeggen dat u pas op uw 68e met pensioen kunt gaan. Meestal kunt u vervroegd, dus vóór deze officiële pensioenrichtleeftijd, stoppen met werken.

Niet maximaal

Maar als u dat doet, dan bouwt u niet maximaal pensioen op. De overheid gaat er namelijk vanuit dat uw pensioen inclusief AOW 75 procent van het gemiddelde door u verdiende inkomen bedraagt. Gaat u vóór uw 68e met pensioen, dan valt uw pensioen lager uit.

Uw werkgever is overigens niet verplicht om de pensioenleeftijd naar 68 jaar te verhogen. Maar als hij dat niet doet, mag u minder pensioen opbouwen. Uw pensioen zal ook dan dus lager uitvallen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen