PvdA bezorgd over veiligheid van slechtziende en langzame voetgangers

Foto: Pixabay

Slechtziende of langzame voetgangers lopen in Zaanstad onnodige risico’s doordat de zogenoemde ‘blindentikkers’ niet optimaal functioneren en bovendien buiten dienst zijn wanneer de verkeerslichten er in de avond mee ophouden. Kunnen we daar niet wat aan doen, vraagt de fractie van de PvdA zich af.

Bij nieuwe verkeerslichten klinkt de blindentikker pas als de gebruiker enkele seconden op de knop drukt. Niet iedereen weet dat echter en met name zelfstandig wonende ouderen beschikken niet altijd over deze noodzakelijke informatie, aldus de PvdA. Terwijl het wel om een deel van doelgroep gaat: ‘Deze categorie verkeersdeelnemers kampt vaak onbewust met een visuele beperking, bijvoorbeeld staar. Belangrijk hulpmiddel bij het oversteken bij een verkeerslicht is dan de blindentikker.’

Dat veel verkeerslichten na een bepaald tijdstip niet meer functioneren baart de fractie eveneens zorgen. Auto’s hebben dan vrij baan, maar andere verkeersdeelnemers kunnen ze niet meer tot stoppen dwingen. Het gevolg is dat mensen zich niet meer veilig voelen bij het oversteken.

Hoek Houtveldweg/Vurenhout/Musical

Ook bij wel werkende lichten komen mensen met een bewegingsbeperking soms in de problemen, schrijven de raadsleden Songül Mutluer en Rienk Spiekstra. Niet iedereen kan zijn of haar tempo aanpassen aan de tijd dat het voetgangerslicht op groen staat. Als voorbeeld van een situatie die verbetering behoeft wordt de hoek Houtveldweg/Vurenhout/Musical genoemd, waar na het openstellen van de busbrug in het weekeinde problemen zouden zijn ontstaan.

Conflict

Volgens de PvdA’ers maakt de snelheid waarmee auto’s uit de bocht in de Houtveldweg komen dat deze te laat zichtbaar zijn voor overstekende voetgangers en fietsers en dat langzame en snelle verkeersdeelnemers daardoor in conflict komen. En niet iedereen kan zich snel uit de voeten maken. De toename van het aantal auto’s, en met name op zondag wanneer mensen naar het centrum rijden om te winkelen, zorgt zo voor een gevoel van onveiligheid bij voetgangers en fietsers.

Vragen

De partij wil nu onder meer van het college weten hoe dat bij iedereen onder de aandacht gaat brengen dat de nieuwe generatie blindentikkers vijf seconden moet worden ingedrukt om in werking te treden en of het bereid is om ook bij ‘slapende’ verkeerslichten de functie voor voetgangers en fietsers operationeel te houden. Inclusief te tikkers, die eventeel zachter zouden kunnen worden afgesteld mochten die in de nacht te veel geluidsoverlast produceren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen