Fracties willen geld besparen: geen vervanging Songül Mutluer

Foto: Twitter / PvdA Waterland

De PVV, de Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad sorteren alvast voor op een vertrek van wethouder Songül Mutluer naar de Tweede Kamer en komen met een motie om haar het resterende deel van deze raadsperiode niet te vervangen, maar haar taken te verdelen over de achterblijvende collega’s. Dat bespaart de gemeente zo’n kwart miljoen euro.

Mutluer staat op de tiende plek op de kieslijst van de PvdA en de kans dat zij vertrekt uit het bestuur van Zaanstad is dus verre van ondenkbaar. De POV riep haar eerder op om al voor de verkiezingsdag komende week op te stappen en een goede vervanger te regelen die zich volledig op Zaanstad zou kunnen richten zonder verkiezingsbesognes, maar heeft nu de koers gewijzigd. De portefeuilles die na haar vertrek door de overige wethouders zouden moeten worden overgenomen zijn Wonen en Bouwen, Jeugd(zorg), Ouderenbeleid en Minimabeleid. Ze is ook wijkwethouder voor Oude Haven (Havenbuurt, Zaaneiland, Hemkade en Russische Buurt), Zaandam West (Schilders- en Waddenbuurt en Oud West) en de Rosmolenwijk.

De fractievoorzitters van de PVV, POV en DZ zien nu Zaanstad voor de derde keer in deze raadspriode een wethouder dreigt te verliezen (na Gerard Ram van de VVD en Sanna Munnikendam van D66) aankomen dat er opnieuw discussie ontstaat over de zevende wethouder. Omdat het nog maar één jaar duurt tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen en een nieuwe bestuurder de complexe portefeuilles van Mutluer niet één, twee, drie onder de knie zal hebben, is volgens het trio een herverdeling van taken de beste optie. Een wethouder kost inclusief ondersteuning al snel een kwart miljoen euro per jaar en dat geld kan beter besteed worden.

Drie jaarsalarissen

Zaanstad heeft in verhouding met andere gemeenten van vergelijkbare grootte (zo’n 150.000 inwoners) de hoogste schuldenlast van het land, brengen ze nog maar eens in herinnering. De coronacrisis maakt die precaire financiële situatie er niet rooskleuriger op en de duur van een wachtgelduitkering is gelijk aan de duur van de vervulling van de politieke functie, met een minimum van twee jaar. ‘De kosten van één jaar wethouderschap kunnen de gemeente drie jaarsalarissen kosten,’ rekenen ze in de motie voor. Hun constructie kost de PvdA wel een stem in het dagelijks bestuur van onze gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen