‘GGD niet bedoeld voor testen enkel voor testbewijs’

Foto: Pixabay / Geralt

De GGD is niet van plan om mensen zonder coronaklachten te gaan testen alleen om ze met een testbewijs veiliger te kunnen laten deelnemen aan het sociale leven. Dat zegt GGD-voorman André Rouvoet in Trouw. Volgens hem is de GGD-capaciteit primair bedoeld voor de bestrijding van het virus. Vandaag lag dat vanwege de harde wind in Zaandam overigens stil.

‘De GGD is er voor de publieke gezondheid, daar ligt onze opdracht. Als er ergens uitbraken zijn, kunnen we risicogericht grootschalig testen. Ik waak ervoor dat we onze capaciteit gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding,’ aldus Rouvoet. De roep om sneltests klinkt steeds luider, omdat een negatieve test tijdelijk toegang zou kunnen geven tot school, een festival of het voetbalstadion. Zo’n negatief testbewijs is alleen te krijgen via een testlocatie. Volgens Rouvoet zijn de teststraten van de GGD alleen voor mensen met klachten: ‘De taak om preventief te testen zonder aanvullende reden ligt primair bij het bedrijfsleven of het onderwijs en niet bij de GGD. Dat is zo met het kabinet besproken.’

Hij zegt wel voorstander te zijn van het gebruik van sneltests om de samenleving te openen. ‘Er zijn ideeën met miljoenen sneltests per maand gericht op het openstellen van de samenleving. Naar mijn mening komt dat nog niet snel genoeg van de grond. Iedereen wil weer open, daarvoor kan testen zonder klachten wél nuttig zijn. Ik zou zeggen: maak daar werk van,’ aldus de baas van de gezondheidsdiensten.

Teststraat gesloten

Omdat het KNMI voor vandaag code geel heeft afgegeven vanwege zeer harde windstoten besloot de GGD Zaanstreek – Waterland om ‘voor de veiligheid van onze cliënten’ alle afspraken bij de teststraat in Zaandam in eerste instantie te laten vervallen tussen 10:00 en 12:00 uur en later gedurende de hele donderdag. De GGD belde cliënten tijdig af en plande met hen een nieuwe afspraak in. Wie zich vanwege de weerspmstandigheden vandaag niet kon laten inenten moet zelf een nieuwe afspraak maken via het landelijke nummer in de uitnodigingsbrief.

Cookieinstellingen