Auto’s steeds vaker beschadigd: 450 aangiftes in 2020

Foto: Pixabay / Maxmann

Afgelopen jaar werden in Den Helder landelijk gezien procentueel gezien de meeste autovernielingen geregisteerd bij de politie: 235 aangiftes ofwel 9,2 per 1000 auto’s. In Zaanstad waren dat 450 aangiftes en dus 6,8 per 1000, zo heeft de vergelijkingssite Independer uitgerekend op basis van politiecijfers. Het Noord-Holland gemiddelde was 4,7.

Ook de tweede plaats op de landelijke lijst gaat naar een Noord-Hollandse gemeente, namelijk Zandvoort met 8,2 vernielingen per 1000 auto’s. De minste registraties waren in onze provincie in de gemeente Opmeer: 0,8 vernielingen per 1000 auto’s plaats. Hoewel Noord-Holland in 2019 nog het meeste autovandalisme kende, kwam Zuid-Holland langszij en voorbij met het cijfer 4,8 tegen landelijk 3,7. Het veiligst zijn auto’s in Flevoland (twee vernielingen per 1000), gevolgd door Overijssel (2,7) en Drenthe (2,7).
Bron: Independer
In Noord-Holland vond in 2020 de grootste stijging in autovandalisme per 1000 auto’s plaats in Landsmeer, maar in absolute zin was de stijging het grootst in Zaanstad. Hier werden 120 auto’s méér beschadigd dan een jaar eerder en daarmee zijn we getalsmatig na Rotterdam de gemeente met de hoogste stijging van Nederland. Er is geen uitsplitsing gemaakt tussen moedwillige vernielingen en doorrijden na een botsing met een geparkeerde wagen. Op sociale media komen regelmatig meldingen van het laatste voorbij, waarbij geen briefje met een contactverzoek onder de voorruit is aangetroffen.
Bron: Independer
Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat mensen altijd goed moet overwegen of ze gaan claimen: ‘Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen