Zaandammer (17) veroordeeld voor oproep tot ontvoeren agent

Foto: Pixabay / Succo

De kinderrechter heeft twee minderjarige verdachten van zeventien veroordeeld tot werkstraffen tot 60 uur voor hun betrokkenheid bij ongeregeldheden die uitbraken na de invoering van de avondklok. Een tiener uit Zaandam werd aangehouden nadat hij op Telegram de oproep plaatste om een hem bekende politieagent te ontvoeren. Hij heeft bekend.

Het Openbaar Ministerie ziet het plaatsen van deze oproep als opruiing en eiste een werkstraf van 60 uur. Ook de kinderrechter acht dat delict bewezen en spreekt van ‘een zeer ernstig feit dat bijdraagt aan de maatschappelijke onrust en agressie tegen de politie’. Het heeft op de politieman veel indruk gemaakt, met name omdat de oproep tegen hem persoonlijk was gericht. Bovendien is er na het plaatsen van zo’n opruiende oproep geen enkele controle meer over de gevolgen. Het had ook heel anders voor de agent kunnen aflopen. De kinderrechter rekent dit de jongen zwaar aan.

Daarnaast is meegewogen dat de Zaandammer al eerder voor strafbare feiten gericht tegen politie veroordeeld is en hij had dus beter kunnen en moeten weten. De gaf hem een werkstraf van 48 uur met aftrek van voorarrest. Daarmee komt de straf feitelijk uit op 30 uur. Daarnaast moet de veroordeelde een schadevergoeding van 150 euro betalen aan de politieagent.

Opruiing

Een leeftijdgenoot uit Heerhugowaard werd aangehouden voor het verspreiden van opruiende teksten via de social media en het oproepen tot geweld tegen het openbare gezag. Hij verstuurde via een chatbox teksten als ‘Burgeroorlog is gister gestart,’ ‘Heel de week en weekend moeten overal rellen zijn,’ ‘Tegenover gemeentehuis zit Vodafoon. Als we die plunderen´ en ‘Die bomme laat ik aan jullie over’. Volgens de verdachte was het niet zijn bedoeling dat mensen hierdoor zouden gaan rellen.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen hem een werkstraf van 80 uur en de kinderrechter oordeelt dat de teksten ‘niet mis te verstaan’ waren. Opruiing is strafbaar omdat het mensen aanzet tot het plegen van strafbare feiten. ‘Het ontwricht de maatschappij en dat mogen we niet tolereren,’ aldus het vonnis. Voor het bepalen van de straf houdt de kinderrechter rekening met eerder gepleegde stafbare feiten, de ernst van dit feit en de persoonlijke problematiek van de jongen. Hij legde daarom een werkstraf op van 60 uur, wat praktisch gezien, met aftrek van het voorarrest, neerkomt op 54 uur.

Vrijspraak

Een jongen van vijftien jaar werd vrijgesproken. Hem was ten laste gelegd dat hij op 25 januari in de omgeving van Albert Heijn XL in Zaandam onder andere vuurwerk naar de politie zou hebben gegooid. Bij zijn aanhouding was de jongen inderdaad in het bezit van vuurwerk, maar de politie heeft niet kunnen vaststellen dat hij dat ook daadwerkelijk heeft afgestoken en gegooid. De officier van justitie eiste daarom vrijspraak van openlijke geweldpleging en de rechter ging daarin mee. Het vuurwerk is de verdachte wel kwijt: dat had hij sowieso niet bij zich mogen hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen