Jaar adempauze voor gedupeerden toeslagenaffaire

Foto: Flickr / Mystic Mabel

Ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag hoeven zich een jaar lang geen zorgen meer te maken over beslagleggingen naar aanleiding van hun schulden. Dat geldt ook voor de minstens 221 Zaanse gezinnen die zich al bij de Belastingdienst gemeld hebben.

De Eerste Kamer nam gisteren een amendement aan dat regelt dat de invordering van schulden bij gedupeerde ouders wordt opgeschort. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën gaat de adempauze van een jaar gebruiken om met alle betrokken partijen ‘voortvarend tot een structurele oplossing te komen voor de schulden van gedupeerde ouders,’ aldus een verklaring van de Rijksoverheid. Met de pauzeknop op de invordering van schulden wordt voorkomen dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de  tegemoetkoming van 30.000 euro die alle gedupeerde ouders ontvangen, of elk ander compensatiebedrag dat zij terugkrijgen. Het moratorium geldt vanaf het moment dat de 30.000 euro wordt uitgekeerd.

Geen risico opzegging huur

Schuldeisers mogen dan geen verhaal halen bij de gedupeerde ouders en hun huidige toeslagpartner en mogen ook de overeenkomst met de betrokken ouders niet aanpassen wanneer nog een schuld openstaat die al voor de adempauze is ontstaan. Dit betekent dat bijvoorbeeld een huurcontract niet kan worden opgezegd vanwege een betalingsachterstand. Om te voorkomen dat er beslag wordt gelegd op de compensatie laat de Belastingdienst aan de gerechtsdeurwaarders weten wie tot de groep gedupeerde ouders behoort. ‘Door onder strikte voorwaarden gegevens van gedupeerde ouders te delen, kunnen we ervoor zorgen dat er geen beslag meer wordt gelegd. Gerechtsdeurwaarders mogen deze gegevens alleen gebruiken om beslagleggingen te voorkomen.’

Ouders die aanmaningen krijgen, hoeven deze niet te betalen. Zij kunnen bij de schuldeisers aangeven dat zij gedupeerd zijn door de kinderopvangtoeslagaffaire. In de nabije toekomst kunnen schuldeisers dit zelf ook navragen bij de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. Daarnaast kunnen ouders die schulden hebben en zich hier zorgen over maken zich melden bij hun gemeente. Zaanstad heeft laten weten alle haar bekende slachtoffers zelf te gaan benaderen met de vraag of, en zo ja welke hulp zij nodig hebben.

https://twitter.com/GemZaanstad/status/1367427489526648835

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen