Gemeente pakt actievere rol in nasleep toeslagenaffaire

Foto: Wikimedia / Donald Trung

Zaanstad gaat contact opnemen met alle door de fiscus gedupeerde slachtoffers van de kindertoeslagaffaire. De Belasingdienst stuurt binnenkort de lijst met inmiddels minstens 221 gedupeerde Zaanse ouders naar de gemeente, waarna die de getroffen inwoners benadert.

Natasja Groothuismink, wethouder Zorg: ‘De Belastingdienst heeft de gedupeerde ouders een groot onrecht aangedaan dat wij helaas niet ongedaan kunnen maken. Wat wij wel kunnen doen is de ouders ondersteuning bieden om het iets dragelijker te maken,’ zegt wethouder Natasja Groothuismink van Zorg in een persbericht. Ze kan er vanavond nog meer over kwijt, naar aanleiding van vragen van het CDA, de Partij voor de Dieren en de SP. De wethouder verwees de slachtoffers van de affaire tot nu toe naar de Sociale Wijkteams voor hulp en ondersteuning. Maar nu gaat het roer om.

Actievere rol

‘We nemen met alle ouders contact op. Hoe gaat het met ze? Hoe kunnen we hen helpen?’ Ouders kunnen in dat gesprek aangeven of ze ondersteund willen worden door de gemeente. Als zij dat willen, zullen gemeente, het Sociaal Wijkteam en/of Kredietbank Nederland hen zo goed mogelijk bijstaan. Denk aan schuldhulpverlening, een tegemoetkoming in kosten (bijvoorbeeld regelingen voor kinderen), of andere ondersteuning,’ heet het nu. Gedupeerde ouders moeten zich wel hebben gemeld bij de Belastingdienst om bij Zaanstad in beeld te komen. Inwoners met vragen kunnen kijken op de webstite van de gemeente of contact opnemen via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen