Overleg tussen gemeente en fiscus over toeslagenaffaire Belastingdienst

Foto: Wikimedia / Donald Trung

De gemeente is niet van plan om een centaal aanspreekpunt in te stellen voor gedupeerden van de toeslagen affaire bij de Belastingdienst, maar is wel met de fiscus in gesprek over de manier waarop gedupeerde Zaanse gezinnen het beste kunnen worden geholpen.

Dat schrijft het college in antwoord op vragen van Melchior Mattens van de Partij voor de Dieren en Nick Hendriks van het CDA. De Belastingdienst is de eerstaangewezene om beslissingen te nemen over de manier waarop de hulp kan worden georganiseerd en onder welke voorwaarden dat gebeurt. De beide fracties pleitten voor een gemeentelijke vertrouwenspersoon of een ander loket voor door de toeslagenaffaire in financiële problemen geraakte inwoners, maar dat acht het college niet nodig. Ook komt er voor hen geen speciaal vangnet.

Kinderen

Het dagelijks bestuur is wel bereid om te onderzoeken hoeveel kinderen in Zaanstad de dupe zijn geworden en hoe deze zo goed mogelijk kunnen worden ondersteund. ‘Naast de reguliere mogelijkheden die er zijn om hulp te vragen via de Sociale Wijkteams is de gemeente in gesprek met de Belastingdienst over het proactief aanbieden van hulp aan ouders die door de Belastingdienst gedupeerd zijn bij het terugbetalen van de kinderopvangtoeslag.’ Daarnaast wordt overlegd over compensatie van de kosten die de gemeente moet maken als gevolg van het falen van de overheidsdienst, zoals uitgaven voor jeugdhulp, bijstand en schuldhulpverlening.

Compensatie gemeente

Wethouder Natasja Groothuismink heeft afgelopen juli in een bestuurlijke bijeenkomst tegenover de staatssecretaris van Financiën al haar zorgen geuit over de inwoners die door de affaire zijn gedupeerd, aldus de antwoorden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten en het kabinet  proberen daar nu samen uit te komen. Knopen zijn er nog niet over doorgehakt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen