Bestaand huis kost nu gemiddeld 360.000 euro

Foto: Public Domain Pictures

Bestaande koopwoningen waren in januari 9,3 procent duurder dan een jaar eerder met een gemiddelde prijs van 360.000 euro. Dat is de grootste prijsstijging in ruim twee jaar. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan.

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt en sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De prijsindex lag vorige maand op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in januari bijna 58 procent hoger, zo blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen van het CBS en het Kadaster. Het Kadaster registreerde in januari 24.516 woningtransacties. Dat is bijna 40 procent meer dan een jaar eerder, en de grootste procentuele stijging sinds januari 2015.

Overdrachtsbelasting

Nooit eerder turfde het Kadaster zoveel verkochte woningen in de maand januari. Het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar is afgeschaft en voor beleggers is verhoogd naar acht procent. De eerste groep wachtte 2021 af en de tweede sloeg in 2020 nog net zijn slag.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. De index geeft de prijsverandering weer van de voorraad bestaande koopwoningen. De woning moet op Nederlandse grond staan en verkocht zijn aan een particulier.

Reacties