Herdenking Februaristaking ditmaal uiterst sobere plechtigheid

Foto: Google Street View

Komende vrijdag is het op de dag af 80 jaar geleden dat de eerste staking tegen de Duitse bezetter uitbrak. Op 26 februari dit jaar is het geen oorlog maar een wereldwijd virus dat onze levens overhoop gooit en dat ervoor zorgt dat de herdenking van de Februaristaking van groots naar klein en vervolgens naar minimaal verschoven is.

Het aangepaste programma in het Zaantheater kan niet doorgaan omdat het theater gesloten is en daarom blijft het bij een buitenprogramma voor maximaal 30 mensen. Burgemeester Jan Hamming heeft de organisatie daarvoor een ontheffing verleend. Er komt dus geen oproep om de herdenking bij te wonen: per organisatie die traditioneel bloemen legt wordt één afgevaardigde uitgenodigd om de dag toch niet ongemerkt voorbij te laten gaan. RTVI Zaanstreek zal de sobere plechtigheid waarbij Hamming het woord voert namens de drie Zaangemeenten en stadsdichteres Ellis van Atten een speciaal gedicht voordraagt uitzenden.

Eren van moed en viering van verzet

Daarna volgen de bloemleggingen bij het monument van de hand van Truus Menger op de Wilhelminabrug. Plaatsgenoten en andere organisaties die ook bloemen willen leggen kunnen dat individueel tussen 11:00 en 16:00 uur. Aan de Februaristaking die later tot meedogenloze represailles van de bezetter bleek te leiden deden tienduizenden Zaankanters mee. Hun protest speelde zich vooral af rond de Dam en een stuk van de Westzijde, vlakbij de plek van de jaarlijkse herdenking. Die is een eerbetoon aan de mensen die als gevolg van hun verzet omkwamen in kampen en elders, maar ook een viering van het feit dat de staking een steun in de rug en inspiratie werd van het verdere verzet verder in de Tweede Wereldoorlog.

Reacties

Cookieinstellingen