PVV en POV vragen interpellatie aan over contract met WeSpark

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De PVV en POV willen meteen na het komende reces een speciale raadsvergadering wijden aan het contract tussen de gemeente en de lokale energiecoöperatie WeSpark, waarmee Zaanstad fors wil gaan besparen op de eigen energierekening. Ze zijn overvallen door dat nieuws en hebben ook vragen over het feit dat een raadslid van D66 tevens bestuurslid is van WeSpark.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid en de Partij voor de Vrijheid willen dat wethouder Annete Baerveldt uitlegt waarom de gemeenteraad niet vooraf op de hoogte is gesteld van het voorgenomen contract met WeSpark, dat in januari 2018 begon als lokale marktplaats voor energie Zaanse Groene. Dat was een initiatief van de gemeente, de Rabobank en HVC en moest nog nader worden vormgegeven. PVV en POV vragen zich nu af of één of meer van de initiatiefnemers een aandeel heeft in WeSpark en waarom is gekozen voor die coöoperatie terwijl Zaanstad aandeelhouder is van energieleverancier HVC, een bedrijf dat op zijn beurt ook weer verbonden is aan WeSpark. ‘Dit lijkt ons een vreemde constructie,’ schrijven de fractievoorzitters Peter van Haasen (PVV) en Harrie van der Laan (POV) in hun verzoek om een interpellatiedebat. Ze willen weten hoe dat juridisch in elkaar steekt en hoe de aanbesteding is verlopen.

Belangenverstrengeling

Andere vragen die leven zijn waar de elektriciteit en het gas vandaan komen die WeSpark aan Zaanstad gaat leveren en hoeveel geld de gemeente met de nieuwe verbintenis denkt te gaan besparen. Het gaat om ruim 1000 aansluitingen voor onder andere de openbare verlichting, pompen, gemalen en riolen, bruggen en verkeersinstallaties. Daarnaast is er nog het energieverbruik in kantoren, sporthallen en andere gemeentelijke gebouwen. De betrokkenheid van D66-raadslid Flip Hoedemaeker bij de energiecoöperatie leidde bij de PVV en POV tot opgetrokken wenkbrauwen. Is die bij het college bekend en is het college het met de beide fracties eens ‘dat dit veel weg heeft van belangenverstrengeling’?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen