D66 vraagt aandacht voor suïcidaliteit onder wanhopige zelfstandigen

Foto: Pixabay / Alexandra Koch

Het noodnummer voor zelfmoordpreventie 113 en huisartsen krijgen de laatste weken steeds vaker signalen over mensen met suïcidale gedachten en plannen, zo blijkt uit landelijke cijfers. D66 vraagt het college of deze trend die met name bij radeloze ondernemers en ZZP’ers te zien is ook in Zaanstad is waargenomen en wat de gemeente voor deze inwoners gaat doen.

Uit diverse onderzoeken is duidelijk naar voren gekomen dat de nog immer voortdurende coronacrisis debet is aan de oprukkende gedachten aan zelfdoding. De huisartsen maken zich extra zorgen over ondernemers, die personeel hebben ontslagen en zien aankomen dat hun bedrijf op de klippen loopt. Gebrek aan perspectief is de hoofdreden van de klachten. ‘Ondernemers en ZZP-ers hebben alle bronnen aangeboord, al hun spaargeld inmiddels verbrand of geld geleend van familie en vrienden. De rek voor deze groepen is eruit,’ aldus steunfractielid Rob Karst. Een aantal gemeenten heeft voor deze problematiek al een zogenoemd zelfstandigenloket geopend, waar ondernemers en ZZP’ers terechtkunnen voor bijvoorbeeld schuldhulpverlening, omscholing, vrijwilligerswerk of gewoon voor een luisterend oor.

(H)erkenning

Voor ondernemers met psychiatrische klachten is de situatie het meest nijpend. In de regio Haaglanden is inmiddels een wachtlijst van zes tot negen maanden voor therapeutische behandelingen. In Wassenaar en Voorschoten is een begin gemaakt om medewerkers van de gemeente en welzijnsorganisaties te trainen op het herkennen van suïcidaliteit en op het bespreken daarvan. Later dit jaar volgen daar trainingen voor medewerkers van het UWV en van de woningcorporaties. Worden ook hier al mensen getraind om suïcidaliteit te herkennen en zijn er plannen voor een speciaal loket voor financieel aan de grond zittende zelfstandigen, wil Karst van het college te weten komen.

Coronacafé

Wachtlijsten om inwoners en ondernemers te helpen met psychiatrische klachten dienen zo kort mogelijk te zijn, naar de mening van D66. Hoe is de situatie wat dat betreft in Zaanstad en hoe staat het met de organisatie van een ‘Zaans coronacafé’ als voorlopig digitale plek van samenkomst voor inwoners die allemaal in hetzelfde op het punt van zinken balancerende schuitje zitten? Volgens Karst zouden ook de Vitale Stad en Beursvloer online een tol kunnen spelen bij het aanpakken van de groeiende wanhoop onder ondernemers en ZZP’ers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen