Gaan inwoners van Wormerland straks hun restafval in Zaanstad lozen?

Foto: Huisvuilcentrale Alkmaar

Vanaf half november worden in Wormerland de rolcontainers afgeleverd voor plastic, blik en drinkpakken. Door deze maatregel moet er minder restafval overblijven. Bij inwoners die in laagbouw wonen wordt de grijze bak daarom straks nog maar eens in de vier weken geleegd.

De bakken voor gft en etensresten blijft HVC eens per twee weken legen. Inwoners van hoogbouw kunnen vanaf medio november hun plastic, blik en drinkpakken kwijt in ondergrondse en bovengrondse containers. Uit een vorig jaar gehouden bewonersonderzoek naar afvalinzameling bleek dat velen wel een eigen plasticbak thuis wilden hebben.

Toch even speculeren…

Ook inwoners van Zaanstad krijgen zulke nieuwe rolcontainers, maar die zullen straks met hun restafval naar verzamelcontainers moeten. Wij speculeren niet graag, maar het resultaat lijkt onvermijdelijk: Wormerlanders die geen vier weken met restafval op het erf willen zitten, of voor wie de grijze bak domweg te klein is om die periode te overbruggen, zullen hun vuilniszakken ook aan de overkant van de Zaan gaan lozen. Zodat de gemeente Zaanstad uiteindelijk haar doelstelling voor het reduceren van de berg restafval niet haalt.

Per keer betalen?

En dan? Dan zullen er wellicht pasjes voor alle eigen inwoners komen en wanneer die er eenmaal zijn, is de stap naar een verdere ‘stimulering van afvalscheiding’ een kleine: meten hoeveel er door individuele huishoudens wordt weggegooid en daarvoor naar rato laten betalen. Het is elders al de praktijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen