Plek noodbrug Wormerveer – Wormer nog in onderzoek

Foto: Provincie Noord-Holland

Het onderzoek naar de plek van de tijdelijke autobrug tussen Wormerveer en Wormer tijdens de vervanging van de Zaanbrug is nog niet afgerond, zo blijkt uit de laatste rapportage van de provincie. Omdat het aantal voertuigen dat gebruik van de noodvoorziening gaat maken hierbij een grote rol speelt moeten de verkeersgegevens geactualiseerd worden en dat vergt meer tijd dan vooraf was voorzien.

Er wordt nog steeds gewag gemaakt van ‘begin 2021‘ voor het besluit over de locatie. Zaanstad noch Wormerland hoeft mee te betalen aan de brug: de tijdelijke verkeersmaatregelen waarvan de oeververbinding er één is worden bekostigd door de provincie. De bijdrage van Zaanstad is  inmiddels opgelopen tot 6.430.832 euro, exclusief BTW en op grond van het prijspeil op 1 januari 2020. Voor Wormerland is dat 6.534.256 euro en voor de provincie staat de teller nu op 11.562.750 euro. De indexering over 2018 en 2019 moet nog definitief worden vastgesteld bij de volgende voortgangsrapportage in april.

Aangepaste plannen

De nieuwe brug zal naar verwachting in april 2023 open gaan. Met de vervanging wordt begonnen zodra de noodbrug gereed is. Wat die laatste brug betreft bestaat nog altijd het risico dat omwonenden of ondernemers bezwaar zullen aantekenen tegen de bouw, wat tot vertraging kan leiden. Er was eerst alleen een brug voor langzaam verkeer, kleine passagiersbussen en de hulpdiensten voorzien, maar na de PAS-uitspraak van de Raad van State ging daar een streep door. De oorspronkelijke verkeersafwikkeling via de Ned Benedictweg zou te veel stikstof opleveren voor de nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Reimert Bouw en Infrastructuur uit Almere voert de werkzaamheden uit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen