Nog geen nieuwe natuurtoets ingediend voor Twiske-camping

Foto: Landgoed Twiske BV

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft na de afwijzing van een onvolledige natuurtoets voor de realisatie van een camping bij Twiske Haven in juli vorig jaar nog geen geen nieuwe natuurtoets of een adviesverzoek ontvangen voor de omstreden voorziening in het natuur- en recreatiegebied. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van Remine Alberts, Wim Hoogervorst en Eric Smaling van de SP over de ontwikkelingen in Het Twiske.

De natuurtoets die de initiatiefnemer moet aanreiken wordt betaald door de gemeente Oostzaan, die de camping wil toestaan. De SP is er tegen, onder meer omdat het principe dat er in Het Twiske niet overnacht mag worden daarmee wordt losgelaten. De omgevingsdienst heeft eind januari vorig jaar ook een advies gegeven aan Over-gemeenten over een nieuwe evenementenvergunning voor het festival Lentekabinet. De aanvraag-omgevingsvergunning daarvoor is nog in behandeling bij de gemeente in afwachting van onder meer de uitslag van de natuurtoets. Ook voor het meerdaagse festival Welcome to the Future op het grondgebied van Landsmeer is nog zo’n toets nodig, evenals een nieuwe vergunning. Aanvragen daarvoor zijn nog niet binnengekomen.

Tegenstrijdige belangen

Het Twiske is een Natura 2000- en vogelrichtlijngebied en valt binnen het Natuurnetwerk Nederland. Recreatieve activiteiten mogen er geen nadelige effecten hebben op de instandhoudingsdoelen. ‘Het is buitengewoon ingewikkeld om tegelijkertijd campings, van welke aard dan ook, en intensieve recreatie, van welke aard dan ook, in een Natura 2000-gebied toe te laten zonder dat de instandhoudingsdoelen van soorten (anders dan de mens) in het geding komen. De inwoners van Oostzaan en Landsmeer maken zich dan ook zorgen om het voortbestaan van ‘hun’ stukje natuur, Het Twiske. Dit uit zich in de vele e-mails en andere berichten die de leden van Provinciale Staten ontvangen, schreven de drie SP-Statenleden in hun vragen.

Gemeenteraden aan zet

Het is in de eerste plaats aan de gemeenteraden om alle regels wat betreft ruimtelijke ordening na te leven en te motiveren en de provinciale betrokkenheid hierbij vindt vooral plaats via overleg over de manier waarop in plannen rekening wordt gehouden met provinciale ruimtelijke belangen, reageren GS. Maar wanneer overleg niet leidt tot een aanvaardbare uitkomst kunnen ook formele instrumenten zoals het indienen van zienswijzen enĀ  het instellen van beroep worden ingezet. Daarnaast is voor Natura 2000-gebieden ook de Wet natuurbescherming van belang. De gemeenteraad zal het natuurbelang moeten onderzoeken en dat bij de belangenafweging moeten betrekken.

Jaar zonder festivals

De beide festivals in Het Twiske zijn tot nu toe niet in de bestemmingsplannen van Oostzaan en Landsmeer opgenomen. Volgens de SP ontbreekt daarmee al vele jaren een ruimtelijke onderbouwing die deze festivals mogelijk maakt. Dat wil in elk geval Oostzaan oplossen, maar het dagelijks bestuur van de provincie zegt daar niet van op de hoogte te zijn. Evenmin is in Haarlem bekend welk effect het wegens corona uitblijven van festivals in 2020 op de natuur in Het Twiske heeft gehad. GS doen geen uitspraken over de wenselijkheid om aan de inwoners van Landsmeer en Oostzaan te vragen hoe zij een festivalloze zomer hebben ervaren. Daarvoor moet de SP bij de gemeenten zijn.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen