Statenfractie SP benieuwd naar effecten corona in en rond Het Twiske

Foto: Twitter / Bert Jongert

De SP-Statenfractie vraagt zich af of is onderzocht of het afblazen van de festivals Lentekabinet en Welcome to the Future effect hebben gehad op de natuur in Het Twiske en hoe de inwoners van Oostzaan en Landsmeer een jaar zonder deze veel bezoekers trekkende evenementen hebben ervaren. Corona heeft wat beide vragen betreft gezorgd voor een unieke kans.

De Statenleden Remine Alberts, Wim Hoogervorst en Eric Smaling vinden dat er in dit licht bezien een nieuw onderzoek moet komen onder de inwoners van de beide gemeenten naar het draagvlak voor de tot dit jaar gangbare activiteiten in het natuur- en recreatiegebied. Ze zijn bovendien benieuwd naar de stand van zaken rond de voorgenomen komst van een ‘natuurcamping’ bij Twiske Haven. De gemeente Oostzaan wil daar toestemming voor geven, maar kan het bestemmingsplan alleen aanpassen wanneer de uitkomsten van de natuurtoets dat mogelijk maken. De gemeeteraad van heeft zich uitgesproken tegen een meerdaags Welcome to the Future met een festivalcamping voor bezoekers, maar is er ook onderzoek op grond van de Wet natuurbescherming gedaan naar de gevolgen van het toestaan daarvan?

Botsende functies

Het Twiske is een Natura 2000- en vogelrichtlijngebied en valt binnen het Natuurnetwerk Nederland. Dar laat zich lastig verenogen met intensieve recreatie. ‘Het is buitengewoon ingewikkeld om tegelijkertijd campings, van welke aard dan ook, en intensieve recreatie, van welke aard dan ook, in een Natura 2000-gebied toe te laten zonder dat de instandhoudingsdoelen van soorten (anders dan de mens) in het geding komen,’ schrijven de drie Statenleden in vragen aan het dagelijks bestuur van Noord-Holland. ‘De inwoners van Oostzaan en Landsmeer maken zich dan ook zorgen om het voortbestaan van ‘hun’ stukje natuur, Het Twiske. Dit uit zich in de vele e-mails en andere berichten die de leden van Provinciale Staten ontvangen.’

https://twitter.com/PeetH6/status/1339203538937909250

Rechtmatigheid betwist

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft eind januari dit jaar een positief positief advies uitgebracht over een mogelijke bestemmingsplanwijziging die Oostzaan overweegt ten behoeve van het Lentekabinet. De SP’ers willen weten of dat is gebeurd op basis van een natuurtoets. En zo nee, waarom niet? Om festivals in Het Twiske mogelijk te maken beroepen Oostzaan, Landsmeer en het recreatieschap Twiske – Waterland zich op een bepaling in het Beheerplan Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Twiske waarin staat dat er in Het Twiske een intensief en een extensief recreatiedeel is. Dit blijkt volgens de vragenstellers echter niet uit de nu geldende bestemmingsplannen, waardoor de vraag rijst of de festivals die tot nu toe zijn gehouden wel rechtmatig waren.

Parapluplan

Het college van Oostzaan heeft de raad laten weten dat daar gewerkt wordt aan een zogenoemd paraplubestemmingsplan voor Het Twiske, dat ook voor Landsmeer gaat gelden. Met zo’n bestemmingsplan worden in één klap één of meer aspecten van meerdere bestemmingsplannen aangepast of aangevuld en blijven die voor het overige ongewijzigd. De SP wil ook daar neer over weten en vraagt zich af of bestemmingsplannen, paraplu of anderszins, zich kunnen uitstrekken over meer dan één gemeente.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen