Petitie tegen komst vakantiewoningen in Het Twiske

Foto: Google Street View

De afdelingen Zaanstad, Amsterdam en Noord-Holland van de Partij voor de Dieren en de actiegroepen Twiske Geen Pretpark en Hart voor het Twiske zijn een petitie begonnen tegen de komst van vakantiewoningen op de geplande camping in Het Twiske. In het Natura 2000-gebied horen die niet thuis, vinden de initiatiefnemers.

De petitie moet de deelnemers in het recreatieschap Twiske – Waterland, dat al akkoord is met de plannen, ervan weerhouden de zaak door te zetten. De handtekeningen zullen na 1 juni worden aangeboden aan de provincie. Vanmorgen stond de teller op ruim 500. ‘Het Twiske is een prachtig Natura 2000-gebied met beschermde diersoorten als de smient, meervleermuis en de Noordse woelmuis,’ aldus de tekst, met als motto ‘Geen rolkoffers in Het Twiske’.

Protest uit Zaanstad

Een permanente aanwezigheid van toeristen zal de ecologie in het gebied en de beschermde diersoorten verstoren, is een opmaat naar bebouwing en permanente bewoning in natuurgebieden en maakt de weg vrij voor festivals als Welcome to the Future met duizenden in het natuurgebied overnachtende festivalgangers. Eerder riepen GroenLinks en de Partij voor de Dieren de Zaanse vertegenwoordiging in het recreatieschap al op om voor de plannen te gaan liggen. Ook de gemeenteraad van Landmeer wil dat het lokale bestuur stappen onderneemt om de plannen tegen te houden.

https://twitter.com/Sannekoolwijk/status/1111937765883678720

Uitstel in Oostzaan

De gemeenteraad van Oostzaan, die de knoop uiteindelijk moet doorhakken, stelde het debat en de stemming onlangs uit omdat drie fracties met een meerderheid van stemmen daarom vroegen. Zij hebben meer tijd en informatie nodig om tot een weloverwogen standpunt te komen, met name wat betreft de gevolgen voor de natuur. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In die gebieden worden bepaalde diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving extra beschermd om de biodiversiteit te behouden.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen