Inzicht in verborgen kosten publiekstrekkers Twiske gevraagd

Foto: Twitter / Margreet de Boer

Verdienmogelijkheden beheersen niet alleen de discussie rond de Zaanse Schans maar ook die rond natuur- en recreatiegebied Het Twiske. Recreatieschap Twiske-Waterland moet de begroting dekkend krijgen en dat gaat kennelijk niet zonder nog meer festivals en meer horeca- en verblijfsmogelijkheden. De PvdD, GroenLinks en SP in Zaanstad zien het met lede ogen aan.

De drie fracties komen donderdag met een motie waarin het college wordt gevraagd er bij het recreatieschap op aan te dringen ook eens in kaart te brengen wat al die extra bezoekers – in 2017 waren het er al 1,2 miljoen – eigenlijk betekenen op het gebied van zich ophopend zwerfaval ophoopt en steeds meer verstoring van de natuur. De onzichtbare kosten die de publiekstrekkers opleveren blijven tot nu toe onderbelicht. Vooral door de voorgestelde opening van een camping in het gebied is bovendien de maatschappelijke discussie losgebarsten over de (ecologische) draagkracht van Het Twiske, aldus het trio.

Wettelijke bescherming

SP, GL en de Partij voor de Dieren roepen het college op om er bij het recreatieschap Twiske-Waterland op aan te dringen de impact van de toenemende bezoekersaantallen in Het Twiske te inventariseren en daarbij aan te geven hoe de beheerders van het gebied denken die te verenigen met de bescherming die het Natura 2000-gebied wettelijk geniet. Als bij voorstellen om de verdiencapaciteit te vergroten niet inzichtelijk is welke gevolgen daaraan kleven, is het volgens de fracties niet mogelijk om die voorstellen op hun merites te beoordelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen