Tuinvogeltelling geeft half uurtje afleiding in coronatijd

Een koolmeesje.
Een koolmeesje.
Foto: Pixabay / Mabel Amber

Er hebben zich al meer dan 100.000 liefhebbers aangemeld om vandaag en dit weekeinde mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling, die elk jaar in januari wordt gehouden. De Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek komen zo met een activiteit die ook in coronatijd een leuk en nuttig tijdverdrijf oplevert.

De Tuinvogeltelling betekent thuisblijven,de tuin of het balkon volhangen met alle mogelijke lekkernijen voor de gevleugelde vrienden en dan tellen welke soorten zich allemaal laten zien. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen zich strategisch ‘nestelen’ op een plek met uitzicht op de tuin of het balkon om gedurende een half uur alle vogels te turven. Het gaat sinds 2001 om een jaarlijks gebeuren met als doel vast te stellen hoe vogels in de winter tuinen en balkons gebruiken. Daar vinden ze in de koude maanden gemakkelijker voer dan in bossen of weilanden, zeker als tuinenbezitters vogelvoer strooien.

Wetenschapplijk onderzoek

Tellen levert gegevens op voor wetenschappers die vogelgedrag bestuderen. De Tuinvogeltelling is het grootste burgeronderzoek naar de natuur in Nederland. Op de website van de Vogelbescherming en Sovon staan afbeeldingen van allerlei vogelsoorten. Die zijn ook op sociale media en vanaf dit jaar via een app te vinden. Via internet kunnen de resultaten doorgegeven worden. Vorig jaar stonden huismus en koolmees zoals gewoonlijk bovenaan de tellijst, maar toen waren de pimpelmees en de merel sterk in opkomst. Op de website is ook te zien welke vogels in uw straat en buurt als het meest talrijk uit de bus komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen