Extra reservering nodig voor N516; Shell akkoord met andere plek

Het tankstation van Shell verdwijnt er er komt hier een nieuwe ingang naar het park.
Het tankstation van Shell verdwijnt er er komt hier een nieuwe ingang naar het park.
Foto: Google Earth

Aan het project Avant dat de doorstroming van auto’s, busvervoer en fietsers op en rond de Thorbeckeweg in Zaanstad-Zuid structureel moet verbeteren is de gemeente wellicht meer geld kwijt. Om op eventuele financiële tegenvallers voorbereid te zijn is Zaanstad gevraagd om naast de negen miljoen die er al voor weggezet is nog eens 692.800 euro extra vrij te maken.

Het project kent al een post onvoorzien van veertien procent van de totale begroting maar er moet nu door de samenwerkende partners een aanvullende risicobuffer van vier miljoen euro bijeen worden gebracht. Dat bedrag is bepaald ‘op basis van ervaringscijfers,’ zo schrijft het college aan de raad – en dus een bedrag waarop meer dan waarschijnlijk een beroep zal worden gedaan. De Vervoerregio Amsterdam neemt 65 procent voor haar rekening, de provincie betaalt hetzelfde bedrag als Zaanstad (17,32 procent) en Oostzaan neemt een aandeel van 15.000 euro voor haar rekening. De risicobuffer wordt aangesproken als blijkt dat de post onvoorzien onverhoopt ontoereikend is.

Verplaatsing tankstation

Wat betreft de plannen is er overeenstemming bereikt met Shell over de verplaatsing van het tankstation. Handhaven op de bestaande locatie is onmogelijk en Shell uitkopen was evenmin een optieuitkoop (‘Shell zal hier nooit mee instemmen c.q. de hoofdprijs vragen’ ) en daarom verhuizen de benzinepompen terug naar de plek waar vroeger het tankstation langs de Thorbeckeweg heeft gestaan, een stukje oostelijker langs de N516 en op grond die nog steeds eigendom is van Shell. Dit heeft te maken met de noodzakelijke afstand tussen de nieuwe onderdoorgang bij de Vijfhoekkruising en de inrit van het tankstation en met de afstand tussen de uitrit van het tankstation en de nieuwe afslag bij De Vlinder. Het uitkopen van het Esso-tankstation in Oostzaan is een zaak van de buurgemeente.

De verplaatsing van het tankstation in Zaandam naar de nieuwe locatie betekent dat de huidige locatie vrijkomt en weer kan worden  teruggegeven aan het Vijfhoekpark. Het park krijgt hierdoor een nieuwe en goed zichtbare ingang en wordt meer onderdeel van de stad. Het park zal op deze manier beter bereikbaar en beleefbaar zijn voor de bestaande stad en de transformerende Achtersluispolder, mede door het versterken van het groene en recreatieve karakter. Het tankstation krijgt op de nieuwe locatie een grotere oppervlake en wordt goed ingepast in de omgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen