Definitieve aanvraag voor bijdrage aan Hemmes-plan de deur uit

De Hemmes omstreeks  1900, gezien vanuit Koog aan de Zaan.
De Hemmes omstreeks 1900, gezien vanuit Koog aan de Zaan.
Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente heeft de definitieve aanvraag voor steun via de Erfgoed Deal voor het project Molenaarserf Hemmes naar het Rijk gestuurd, voorzien van de antwoorden op enkele vragen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Er is onder andere een hoofdstuk toegevoegd waarin wordt ingegaan op hoe de opgedane kennis van het project Molenaarserf Hemmes gedeeld gaat worden met andere overheden, marktpartijen, bewoners, uitvoerders, erfgoedorganisaties en netbeheerders. Zaanstad heeft de aanvraag voor een financiële tegemoetkoming ingediend namens de Hemmes Groep en de Hemmes Alliantie. Het plan voor een molen en een aantal Tiny Houses op het schiereiland in de Zaan heeft onder meer de Domineestuin in Zaandijk als inspiratiebron. ‘Molen De Zaadzaaijer, een historische Zaanse padenstructuur, de aanleg van een molenpad langs het water, de plekken van de Tiny Houses: het plan sluit goed aan bij de historische setting van het gebied,’ zei wethouder Wessel Breunesse daar onlangs over.

Modern plan

Maar het is ook een modern plan. In de molen komen generatoren die energie voor de huisjes gaan opwekken en door hout te gebruiken bij het bouwen van de molen en de woninkjes wordt CO2 opgslagen. Er komen groene daken en gevels en een helofytenfilter zorgt ervoor dat het afvalwater van de woningen schoon kan worden afgevoerd. De Tiny Houses kunnen maximaal tien jaar blijven staan. De gemeenteraad heeft 370.000 euro ter beschikking gesteld van het project en er wordt 334.000 aangevraagd bij de Erfgoed Deal. De Hemmes Groep – verantwoordelijk voor de bouw van de molen – en de Hemmes Alliantie – verantwoordelijk voor de bouw van de Tiny Houses – verdelen deze bedragen. De Hemmes Groep is daarnaast gestart met een crowdfundingactie om het resterende bedrag voor de bouw van de molen in te zamelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen