Hemmes Groep hoopt op twee ton voor herbouw De Zaadzaaijer

Dit toekomstbeeld wordt steeds realistischer.
Dit toekomstbeeld wordt steeds realistischer.
Foto: Hemmes Groep

De Hemmes Groep hoort volgende maand of ze via de Erfgoed Deal twee ton tegemoet kan zien van het Rijk voor de herbouw van molen molen De Zaadzaaijer op de Hemmes, een schiereiland in de Zaan bij Het Kalf. Het fonds verdubbelt bij een positief besluit het bedrag dat de gemeente vorig jaar beschikbaar stelde voor het project.

Ondanks de stagnerende plannen voor de herontwikkeling van de Hemmes tot een woonwijk vanwege onder andere de bodemvervuiling en de belemmeringen die de omringende industrie opwerpt is de bouw van één molen en daarbij wellicht tijdelijke Tiny Houses voor de duur van maximaal tien jaar wel mogelijk, in afwachting van de definitieve woonwijk. De stichting achter de plannen heeft voor de realisatie van de molen 1,2 miljoen euro nodig.

Opleidingsproject

De bouw moet onder begeleiding van erkend leermeester Bart Nieuwenhuijs uit Westzaan worden uitgevoerd door leerlingen uit het middelbaar beroepsonderwijs die het vak houtbouw / restaurateur in de praktijk willen leren. Dit type vakmensen dreigt uit te sterven in ons land. Bij de bouw worden ook vrijwilligers betrokken. In de kap van de molen komt een aantal dynamo’s waarmee stroom wordt opgewekt. Uitgegaan wordt van een opbrengst van circa 90.000 kWh per jaar, op basis van achttien draaiuren per dag en met af en toe een windstille dag. De molenschuur en -romp worden opgedeld in units die worden verhuurd of verkocht aan kleine ambachtelijke  en creatieve bedrijven.

Steun Woodward Inc

Het internationaal opererende bedrijf Woodward Inc steunt de Hemmes Groep met de besturingssystemen en automatisering van de molen. Het bedrijf legt zich met name toe op regelingen en besturingen voor motoren, turbines en energieopwekking. Ook is Woodward actief op het gebied van hernieuwbare en CO2-neutrale brandstoffen. De producten en technologie van Woodward worden toegepast op industriële schaal in onder andere de scheepvaart en bij de opwekking van stroom. Hoewel de technische installatie van De Zaadzaaijer van bescheiden formaat zal zijn (maximaal 55 kW) zal die wat besturing en automatisering betreft niet onderdoen voor een grote windturbine.

Crowdfunding

De Hemmes Groep is momenteel in gesprek met bedrijven, nationale en Zaanse fondsen en bezig met het opzetten van een crowdfundingsactie, zo staat in de laatste nieuwsbrief van de stichting. Een gezonde exploitatie is onontbeerlijk om de droom te laten uitkomen. Er komen inkomsten uit de verhuur van de molen en de opgewekte windenergie, maar daar tegenovr staan kosten zoals de erfpacht, klein en groot onderhoud en verzekeringen. Het gecertificeerde monumenten- en molenadviesbureau Van Reeuwijk Bouwmeester is gevraagd om een exploitatieoverzicht te maken waaruit is gebleken dat de molen financieel haalbaar is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen