Wormerveers bedrijf zet terecht twee man op staande voet op straat

Foto: Pxhere / CC0 Public Domain

Het Wormerveerse bedrijf Etro Vastgoedzorg heeft terecht twee medewerkers op staande voet ontslagen wegens gesjoemel met facturen. Volgens de uitspraken van de kantonrechter hoeft het bedrijf hen ook geen transitievergoedingen te betalen.

Eén de laan uitgestuurde man was sinds 1 september 2019 als projectbegeleider in dienst bij Etro en verdiende daarmee 4800 euro bruto per vier weken. Hij was verantwoordelijk voor het inschakelen van onderaannemers voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden aan met name corporatiewoningen, maar omdat het bedrijf argwaan kreeg bij de betrouwbaarheid van de man werd al binnen een jaar Hoffmann Bedrijfsrecherche ingeschakeld. Op 10 september vorig jaar volgde het ontslag op staande voet. Er waren facturen verstuurd voor werkzaamheden die nooit waren verricht en voor goederen die niet geleverd waren. Ook werd zwart een radiator vervangen in de kamer van zijn zoon en liet de man onderaannemers zijn voetbalclub sponsoren.

Geen dringende reden

Dat alles weerhield de ontslagen werknemer er echter niet van om de kantonrechter te verzoeken dat ontslag terug te draaien en te veroordelen tot de doorbetaling van loon. Er zou geen dringende reden voor het ontslag op staande voet zijn geweest, eb evenmin van fraude. Zijn handelwijze zou ‘een algemene praktijk bij het bedrijf en onderdeel van een bedrijfscultuur’ zijn geweest, die bovendien door de onderneming gedoogd werd. Tegenover Hoffmann erkende hij samen met zijn collega werkzaamheden in rekening te hebben gebracht bij woningbouwcorporaties terwijl hij wist dat die werkzaamheden niet waren uitgevoerd. Hij zou dat hebben gedaan om zijn omzet en marge ‘op te krikken’, zodat hij niet negatief zou worden beoordeeld.

iPhones en een Apple Watch

Over de sponsoring van zijn voetbalvereniging door onderaannemers kwam vast te staan dat daar een bedrag van ongeveer 20.000 euro mee gemoeid was. Ook ontdekte Hoffmann dat één van de onderaannemers waar de man mee werkte voor hem en zijn collega iPhones en een Apple Watch regelde ter waarde van ongeveer 3000 euro. Deze onderaannemer vertelde de bedrijfsrechercheurs dat de helft van deze kosten was verrekend op diverse projecten’ die hij uitvoerde voor woningcorporaties. Het was voor de kantonrechter opgeteld ruim voldoende om ontslag op staande voet te rechtvaardigen.

Schadeclaim

De stelling dat fraude een algemene praktijk was bij Etro en onderdeel van de bedrijfscultuur werd door de rechter verworpen: dat blijkt nergens uit. ‘Dat een aanzienlijk deel van de werknemers eenzelfde handelwijze had, zoals hij stelt, betekent nog niet dat sprake is van een bedrijfscultuur als onderneming. Overigens is ook niet geloofwaardig dat het bedrijf zou gedogen of toestaan dat haar werknemers handelen op de wijze en op een schaal zoals de ontslagen werknemer dat heeft gedaan.’ Etro heeft bij de rechtbank Noord-Holland een vordering ingediend om de door de handelwijze van de werknemer veroorzaakte schade terug te krijgen.

De collega

De tweede werknemer was sinds 1 april 2018 in dienst bij Etro, met een salaris van 4100 euro bruto per vier weken. Ook hij werd door Hoffmann onder het vergrootglas gelegd, omdat het vermoeden was gerezen dat hij en zijn collega samenspanden om het bedrijf te benadelen. Deze man erkende dat hij voor eigen gebruik mobiele telefoons van verschillende onderaannemers heeft gekregen en van een andere een waterontharder en een airco. Ook gaf hij toe dat daarbij werd afgesproken dat de kosten daarvan telkens via de facturen van Etro in rekening zouden worden gebracht bij een woningcorporatie.

Ook contante giften

Ook liet hij zijn eigen huis en dat van zijn zus verbouwen door onderaannemers, waarvoor die onderaannemers niet werden betaald. De kosten werden eveneens geboekt op projecten voor corporaties. Van één van de onderaannemers die door hem werden ingeschakeld kreeg hij bovendien op verschillende momenten in totaal tussen 10.000 en 20.000 euro in contanten. Door al deze frauduleuze handelingen zou hij een bedrag tussen 75.000 en 125.000 hebben ‘weggeschreven (…) op projecten’. Ook deze man voerde als verweer de ‘bedrijfscultuur’ aan en stelde dat zo’n 60 procent van de werknemers dezelfde routine volgde. Maar ook hij ving bot en ook hem wacht een forse schadeclaim.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen