'Gematigd positief beeld', maar parallelle epidemie dreigt

19 jan 2021, 16:03 Actueel
screenshot 20210119 160050
Pixabay / Fernando Zhiminaicela
Het RIVM ziet in de week van 13 tot en met 19 januari 'een gematigd positief beeld' als gevolg van de lockdown die op 15 december inging. Het aantal meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag daalde in vergelijking met de week van 6 tot en met 12 januari,met 21,5 procent naar 38.776 meldingen. In Zaanstad waren er drie ziekenhuisopnames en drie overlijdens . Maar er dreigen nieuwe gevaren.
screenshot 20210119 152548
Bron: RIVM
Het gematigd goede nieuws wordt overschaduwd door de opmars van de coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot een zeer hoge toestroom aan patiënten in de ziekenhuizen heeft geleid. Geschat wordt dat van de mensen die hier afgelopen week besmet werden, er ongeveer tien procent de meer besmettelijke Britse variant heeft. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor.

Zuid-Afrikaanse mutatie

De verwachting is dat dit half februari opgelopen zal zijn tot minimaal de helft van alle nieuwe besmettingen. Ook de zogenoemde Zuid-Afrikaanse variant is inmiddels een aantal keer in Nederland aangetroffen. Beide varianten werden in ons land vastgesteld bij uitbraken en in de kiemsurveillance
. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet meer of minder ziek worden van de Britse variant dan van het type dat tot nu toe het meest in Nederland voorkomt. Het percentage mensen met een positieve testuitslag dat in het ziekenhuis of op de Intensive Care moet worden opgenomen is hetzelfde als met het ‘oude’ type.

Besmettelijker

Het verschil is dat deze variant besmettelijker is. Als het sociaal contact tussen mensen en de naleving van de maatregelen hetzelfde blijft als nu, zorgt dit dus voor een veel groter aantal besmettingen. Daardoor zal het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens ook stijgen en dat zal betekenen dat de druk op de zorg weer fors zal toe- in plaats van afnemen. Per 1 januari was het reproductiegetal in Nederland 0,98. Het reproductiegetal van de Britse variant was op diezelfde datum ongeveer 30 procent hoger, rond de 1,30.
screenshot 20210119 154128
Bron: RIVM

We hebben te maken met twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden lijken te verspreiden in Nederland. Daardoor zijn er eigenlijk twee aparte corona-epidemieën, aldus het RIVM. Een epidemie met de ‘oude’ variant, waarin het aantal infecties daalt, en een epidemie met de Britse variant waarin het aantal infecties juist toeneemt.
toont aan dat in verhouding tot volwassenen, basisschoolleerlingen waarschijnlijk minder vaak een besmetting oplopen met de Britse variant en er minder ziek van worden dan oudere mensen. De vraag of basisschoolkinderen de variantvirussen ook minder vaak overdragen dan volwassenen, zoals dat wel het geval is bij het ‘oude’ type, is nog niet te beantwoorden.

Vaccinaties

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat vanaf nu één keer per week bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd tegen het virus. De cijfers komen op dinsdag naar buiten, op dezelfde dag als de wekelijkse update over de coronasituatie in Nederland. Op termijn zijn de data ook beschikbaar op het coronadashboard van de Rijksoverheid. De cijfers van vandaag zijn er nog niet.
Het RIVM meldde maandag in een tussenstand dat tot en met afgelopen weekend circa 35.000 medewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking hun eerste prik tegen Covid-19 hadden gekregen. In de acute zorg kregen 40.000 medewerkers hun eerste injectie gekregen. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig. Gisteren is ook op nog beperkte schaal de vaccinatiecampagne begonnen voor bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen.
screenshot 20210119 154758
Bron: Coronadashboard Rijksoverheid