Museum Zaanse Tijd vraagt financiële steun gemeente

Foto: Google Street View

Museum Zaanse Tijd verwacht in 2020 rond 115.000 minder inkomsten te hebben gehad en doet een beroep op de gemeente om deze ‘forse aderlating, die op termijn de continuïteit van het museum bedreigt’ te compenseren. ‘We vragen u om ons even ruimhartig te steunen als met betrekking tot De Zaansche Molen gebeurd is,’ schreef de inmiddels gepensioneerde directeur Carel Hofland vlak voor zijn vertrek.

Van enige jalouzie op de molenvereniging lijkt geen sprake, maar toch moet het zuur zijn geweest dat Zaanstad zich wel inzette voor provinciale steun voor de molens maar niet voor de klokken, dat andere Zaanse erfgoed dat wereldwijd bekend is. Eind november werd bekend dat De Zaansche Molen kan rekenen op bijna 660.000 euro aan noodsteun om de coronacrisis door te komen. Het geld komt uit het Provinciaal Noodfonds Cultuur (65 procent), aangevuld met een bijdrage van de gemeente. Zo’n ‘enorme opsteker’ viel Museum Zaanse Tijd echter niet ten deel. FluXus was de andere Zaanse organisatie die ervan profiteerde.

Van groot belang

‘Tijdens deze coronapandemie zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden voor ons allen het verleden met het nu en bieden perspectief op de toekomst. Ze verbinden ons met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn. Ook in Zaanstad bouwen culturele instellingen aan een blijvende binding tussen alle inwoners en met mensen van buiten. Op de Zaanse Schans geven het Zaans Museum, De Zaansche Molen en Museum Zaanse Tijd duiding aan het verhaal dat de Zaankanters verbindt. Over de Zaanse ondernemingszin, de Zaanse molenindustrie en de iconische Zaanse klok die hier geboren werd,’ schrijft Hofland in zijn pleidooi voor financiële ondersteuning.

Gemeentefonds

‘We zijn de Rijksoverheid en publieke en private fondsen zeer dankbaar voor de coronanoodsteun die beschikbaar is gemaakt. Dat voelt als een welkome omarming. Dit geldt ook voor de ruim 1,1 miljoen euro die het kabinet in het gemeentefonds extra beschikbaar heeft gesteld voor steun aan de culturele instellingen in Zaanstad. De gemeente kan eraan bijdragen dat die steun op de juiste plek terechtkomt. Het is aan u als gemeentebestuur om ervoor te zorgen dat de middelen die onze gemeente ontvangt daadwerkelijk aan cultuur ten goede komen.’

Nieuwe installatie

In het museum in men ondertussen niet op de handen gaan zitten. Met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation is de presentatie Handel in de Tijd gerealiseerd en zeer onlangs is zonder steun van buitenaf ‘de wonderbaarlijke installatie’ De Tijd Vliegt gereedgekomen. ‘De welvaart van de Zaanstreek in de achttiende eeuw kan niet beter over het voetlicht gebracht worden,’ schrijft Hofland aan Cultuurwethouder Annette Baerveldt. Niemand kan er momenteel echter naar komen kijken en dus werpt de investering geen financiële vruchten af. Alleen al daarom zou Zaanstad het kleinste museum op de Schans niet over het hoofd moeten zien. Sinds 1 januari is het aan de nieuwe directeur Hans van den Ende om dit over het voetlicht te brengen. .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen