Bijna 430.000 euro van provincie voor Zaansche Molen

Foto: Twitter / GeeBeeMan

Vereniging De Zaansche Molen krijgt van de provincie 428.824 euro om de coronaschade op te vangen en FluXus 30.935 euro. Dat betekent dat de gemeente respectievelijk 230.905 en 16.658 moet bijpassen om de twee instellingen op de been te houden.

De inkomstenderving vanwege de virusuitbraak bedraagt voor de molenvereniging dit jaar 659.729 euro en voor FluXus 47.593 euro. De afspraak is dat de provincie daarvan 65 procent op zich neemt en de betrokken gemeenten 35. Er was ruim elf miljoen beschikbaar bij de provincie, die wordt verdeeld onder 35 musea, zeventien (pop)podia, zeven bibliotheken, zes festivals en 35 andere culturele instellingen. Een restantbedrag van 3,5 miljoen euro blijft beschikbaar voor volgend jaar. De hele lijst Noodsteun Cultuur vindt u onder de link.

Ook geld voor KunstGreep

Voor de zomer maakte de provincie het bedrag vrij om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Samen met de gemeenten werd besproken welke instellingen ondersteuning konden gebruiken en gemeenten hebben samengewerkt en in regionaal verband culturele instellingen voorgedragen. Door die bundeling van krachten kunnen nu 100 instellingen worden gesteund om de crisis door te komen. De KunstGreep in Oostzaan krijgt 31.371 euro uit Haarlem en 16.892 euro van de gemeente. Wormerland staat met lege handen.

Nood blijft hoog

Volgens Gedeputeerde van Cultuur Zita Pels is nu al duidelijk dat de nood ook in 2021 nog hoog zal zijn. ‘De sector doet er alles aan om binnen de huidige mogelijkheden publiek te blijven ontvangen. Ik bewonder het geduld, de creativiteit en vooral het doorzettingsvermogen.’ Het resterende budget zal worden ingezet om de vervolgschade bij culturele instellingen in de eerste helft van 2021 te beperken. De focus zal daarbij liggen op de middelgrote podia en musea.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen