In elk geval tot en met 9 februari op dezelfde voet verder

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Het was al geen verrassing meer: de lockdown is met drie weken verlengd tot en met dinsdag 9 februari. Dit was volgens premier Matk Rutte de enige keuze: de besmettingscijfers dalen niet hard genoeg en daar komt ook nog eens de dreiging van de gemuteerde en zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus bij.

Voor veel ondernemers, hun werknemers en de gezinnen die onder druk staan is het een zware tegenslag. En ook voor jongeren die hun sociale leven in de pauzestand moeten zetten. Voor mensen, jong en oud, die persoonlijk contact missen en het mentaal zwaar hebben. ‘Het wordt steeds moeilijker vol te houden en dat is begrijpelijk. Maar we moeten volhouden,’ aldus de premier. ‘Met het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, maar dat duurt nog wel een paar maanden. Tot die tijd wordt er veel van ons gevraagd.’ Daarom is gekeken wat er gedaan kan worden om de negatieve gevolgen van de lockdown op te vangen en naar manieren om de verspreiding van het virus verder terug te dringen.

Ondernemers

De premier noemt het treurig om te zien hoe ondernemers lijden onder het virus. Maar het einde is in zicht en dus is het belangrijk om de bedrijven ‘er doorheen te trekken’. ‘Als bedrijven van de ene op andere dag hun deuren moeten sluiten, dan moeten ze op steun kunnen rekenen,’ vindt hij. Er komt daarom een aanvullend economisch steunpakket. Daarover wordt nog uitvoerig overlegd met diverse partijen. Musea en theaters, pretparken, dierentuinen, casino’s, sauna’s, accommodaties voor binnensport, de horeca en horecavoorzieningen van hotels blijven in ieder geval dicht tot en met 9 februari. Ook detailhandel zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels blijven gesloten, net als de kappers, nagelstylisten, tatoeëerders en andere contactberoepen.

Onderwijs

In eerste instantie mocht ht onderwijs op maandag 18 januari de leerlingen weer verwelkomen, maar afgelopen weekend al duidelijk dat dit waarschijnlijk niet gaat gebeuren. Middelbare scholen blijven in elk geval dicht tot het einde van de lockdown en waar nog wel les gegeven wordt moet door iedereen anderhalve meter afstand in acht genomen worden. Er wordt wel gekeken of basisscholen en de kinderopvang eerder open kunnen gaan. Dit hangt af van het onderzoek naar de Britse variant van het virus. Er moet eerst gekeken worden hoe besmettelijk die is bij kinderen en of kinderen er ziek van worden. De scholen gaan sowieso niet eerder open dan 25 januari.

Avondklok

Er wordt al een tijdje gesproken over een avondklok. Rutte noemt zo’n verbod om na een bepaalde tijd buiten te zijn ‘een ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten’. Maar het zou wel een effectief middel zijn om thuisbezoek en groepsvorming op straat door jongeren tegen te gaan. Voor nu komt er nog geen avondklok, maar er wordt wel gestudeerd op de voordelen. Rutte kwam gisteravond ook met de oproep om tot en met maart niet te reizen. De enige uitzonderingen die daarvoor genoemd worden zijn een zwaarwegend economisch belang of dringende familiekwesties.

Vaccinaties

Afgelopen week is begonnen met het vaccineren. De eerste prikken zijn gezet bij de zorgmedewerkers in de frontlinie. ‘We streven ernaar voor het begin van de lente alle kwetsbaren gevaccineerd te hebben,’ zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. ‘Volgende week zijn de verpleeghuizen aan de beurt. Daarna kleinschalig wonen en half februari de ouderen die thuis wonen. Voor de zomer moeten dan alle 60-plussers een prik hebben gehad.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen